В Плевен почитат паметта на загиналите в Кербала

Навършват се 16 години от трагедията

В Плевен почитат паметта на загиналите в Кербала | StandartNews.com

В Плевен ще бъде почетена паметта на българските военнослужещи, загинали при атентат в Кербала, Ирак, преди 16 години, съобщиха от Плевенския гарнизон.
Духовници от Плевенската митрополия утре от 11.00 часа ще отслужат панихида пред паметната плоча до КПП на войскови район 1163 /бившето ШЗО/ и ще бъдат положени венци и цветя.

Паметната плоча е за загиналите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада - офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.

Преди 16 години при атентата срещу базата "Индия" в Кербала загинаха четирима български военни от първия български контингент в Ирак, припомни Багрян Спасов от Плевенския гарнизон. 29-годишният командир на рота, капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов - командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров - командир на отделение, и 25-годишният мерач, редник Свилен Киров, от българския пехотен батальон, загинаха при терористичното нападение срещу базата на българския контингент, уточни той. Денонощие по-късно в болницата в Багдад, от раните си почива 26-годишният лейтенант Николай Саръев, допълни той.

Повече от 20 човека са ранени в различна степен при нападението с взривена кола-цистерна, пробила загражденията, въпреки реакцията на  охраната, която не успяла да предотврати взрива, припомни още Спасов.

На 27 декември 2003 г. по обед, два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът-цистерна е продължил да се движи към сградата.

Вероятно цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка. Взривът и мощната ударна вълна срутват оградната стена, както и почти всички стени от северната страна.

След 10 минути е извършен подобен атентат в центъра на Кербала, непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция.
Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада, допълни Багрян Спасов;

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай