Уикенд маршрут: От Баба Вида до лъвовете на Калафат

Пътешествието между двата града на Дунава може да е и с колело

Уикенд маршрут: От Баба Вида до лъвовете на Калафат | StandartNews.com
Крепостта изненадва с нови открития, атракция са средновековните дуели Пътешествието между двата града на Дунава може да е и с колело

Чудите се къде да отидете през уикендите на септември? Ето ви едно предложение за културно-исторически туризъм. От Видин до Калафат. От Баба до лъвовете, които ще ви посрещнат на входа на музея в Калафат.
Видин се радва на завиден туристически интерес заради една от най-запазените средновековни крепости у нас – „Баба Вида“, а историците от местния музей непрекъснато откриват нови факти от бурната история на крепостта. Все пак, била е родово имение на последната царска династия –Шишмановите, когато Видин е бил последната столица на завладяваната от турците България. Екскурзоводите разказват и

легендата за крепостта "Баба Вида"

според която тя била построена от най-голямата от трите дъщери на богат болярин –Вида. В нея Вида доживяла до дълбока старост, оставайки вярна на крепостта дори за сметка на голямата си любов – нейният архитект.
По каменните дворове на крепостта се разхождат наши, но и много чужди туристи. Американци, французи, австралийци слизат от круизните кораби, за да я видят. Впечатлява ги местоположението на каменната твърдина, сигурността на стените й, служили еднакво добре и на траки, римляни, българи и турци. Всяка събота и неделя цитаделата отваря врати за поне 300 души.
Посетителите са впечатлени от здравата каменна сграда с квадратна форма, устояла на всички набези, битки за превземане и разрушаване. В основата й стои римски градеж, а след това
всеки владетел е прибавял нови стени, кули и бойници в зависимост от съвременните въоръжения.
Запазен е ровът около нея, който се пълнел с вода от Дунава и това увеличавало сигурността й. Днес ровът се пълни само при пълноводие и наводнение. На ъглите на сградата са оцелели квадратни кули, едни от които се издигат високо, а други – до височината на крепостния зид. Бойниците са от турско време, тъй като крепостта е била използвана през всички епохи като важен военно-стратегически пункт. Освен за военни цели, турците са я използвали и за затвор. По време на руско-турската освободителна война към нея е бил насочен първият снаряд, изстрелян от румънски войни
преди пристигането им във Видин на бой за неговото освобождение. Последно като военно съоръжение е използвана по време на Сръбско-българската война. Тогава е отбранявана от малобройна българска войска, командвана от капитан Атанас Узунов. Командващият Тимошката многохилядна армия генерал Лакашин е заповядал на капитана да се предаде с войниците си, но той му отговаря:

В тази крепост може да влезеш само като пленник

От две години към крепостта има и лапидариум. Каменните паметници са изложени в специална за целта сграда – бивш турски склад, престоял празен почти от Освобождението до днес. Повечето от посетителите в „Баба Вида“ разглеждат и тези каменни свидетелства на миналото.
През последните години крепостта често се оживява от културни събития и фестивали. В един от дворовете й е изграден летен театър, който е сцена на концерти, спектакли и необичайни срещи. През това лято до една от стените й бе издигната временна сцена за оперни спектакли. Крепостта стана място на оперен фестивал, продължил три дни. Самата крепост е сцена на исторически възстановки. Преди дни „римляни“ от Първи италийски легион –група от Свищов, показаха средновековни дуели, битки и занаяти. Показаха и щурм за превземането на крепостта. Историята й чрез реално случили се събития оживява сред нейния естествен декор. Средновековието на Видин привлича най-вече любопитните деца и ученици.
Мостът над Дунава при Видин, открит през юни 2013 година, направи възможно разглеждането едновременно на Видин и на отстрещния румънски град Калафат за един уикенд.
Пътешествието започва от „Баба Вида” и продължава в отсрещния град. В него посетителите се оказват само половин час след „Баба Вида“.

Разстоянието между двата града през Дунав е само 2 км

но заради задължителната проверка на граничния пункт, който се намира на румънска територия, пътят се увеличава с 5 км. Калафат е град от област Долж, чиито главен град е Крайова. Видин е свързан с Крайова и с влак. Той тръгва всеки ден от видинската гара в 12,45 часа. Тази връзка използват студенти от България, които учат в Крайова, един от големите университетски центрове на Румъния. Но я използват и туристи, решили да опознаят румънския град за един ден.
Калафат няма древната история на Видин, защото е основан през 14-ти век от италиански собственици на кораби. Те харесали мястото на Дунав и създали колония, като наели местни жители за ремонт на корабите си. Работниците трябвало да намазват с черна смола външната страна на плавателните съдове, което се нарича калафатене. Така основното занимание дало и името на града. Това, че

първите заселници в Калафат са били италианци

си личи по архитектурата. В града може да се видят сгради, които са шедьоври за западно-европейската архитектура. Такава е сградата на италианеца Адоти – дворецът Маринку. Днес той е музей на народното изкуство. Общината е успяла да го запази за обществени цели от реституцията като я е закупила. Сградата е впечатляваща с красотата и разкоша си. От двете страни на стълбището има внушителни колони, а отпред пазят и два лъва. Строена е в началото на 20-ти век. В нея може да се видят постиженията на съвременното румънско изкуство, творби на художници от област Долж. Колекцията от народно изкуство включва облекла, килими, домакински уреди, инструменти за бита. Интересна по своята архитектура е и сградата на кметството. И тя е спасена от реституцията чрез откуп. Кметът стига до кабинета си под сводове с красиви орнаменти. В разкошни помещения в италиански стил се трудят и другите общинари. Сградата може да бъде видяна само отвън.
В Калафат посетителите влизат в храма „Свети Николай”, известен още като „Независимост”. Строен е през 1730–1740 година. Става популярен в годините на борбата за независимост – 1877, откогато получава и неофициалното си име.
В област Долж недалеч от Калафат се намират и три резервата, които трябва да бъдат посетени.

В Пояна маре е запазена гора с древна акация

която е уникална за Европа. При село Буковат се намира вкаменелост на площ от 4 хектара с фосилни черупки и мекотели, датирани от палеолита. Открита е за посещения от 1949 година. Село Чуперчен ной е известено с орнитоложкия си резерват, който се простира на 500 хектара.
И в двата града има хотели за нощувка, има и заведения за хранене. Това, с което се отличават, са ястията от риба, уловена в Дунав и хубавите вина, произведени от грозде, отгледано по дунавските тераси. Риболовът и винарството са най-старите занаяти на местното население в двата града. И от храната може да се усети съхраненият бит и традиции, културата на крайречното население. Макар и с различна история и забележителности, човек разбира, че реката е ваяла с векове сходни характери, фолклор и изкуство със своя специфика и неповторимост.
Пътешествието из двата града може да се осъществи освен с автомобил и влак, също така с колело. Видин и Калафат са част от европейски веломаршрут. Във Видин и Калафат има пунктове за наемане на електрически велосипеди. По Дунав мост 2 има и алея за велосипедисти, за която не се събира такса. Така посетителят може да разгледа забележителностите на двата града. А пътуването покрай Дунава, независимо с какво е, винаги е вълнуващо и незабравимо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай