Тържествен ритуал в Калофер за Ботев

Отбелязваме 173-годишнината от рождението на Христо Ботев

Тържествен ритуал в Калофер за Ботев | StandartNews.com

Освен леденото хоро в Калофер днес се отбелязва и 173-годишнината от рождението на Христо Ботев.

Отбелязването на рождението на поета революционер започна по традиция в неговата къща и с полагане на венец пред паметника на даскал Ботьо Петков - бащата на Ботев.

След това военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада положиха пред паметника на Ботев така наречения "венец на славата".

Директорът на музея "Христо Ботев" Ася Николова подчерта, че по традиция ще има поклонение и пред паметника на майката на великия българин Ивана Ботева. Ще прозвучи отново първото Ботево стихотворение, посветено именно на нея - "Майце си".

Ритуал, който се изпълнява всяка година вече десетилетия наред. Бяха положени и венци от името на президента на републиката Румен Радев, на председателя на парламента Цвета Караянчева, на министър-председателя Бойко Борисов, на министри и общественици.

По този начин днес Калофер - скромно и без големи тържества, без присъствие на държавни ръководители, отбелязва рождението на поета Христо Ботев, предаде БНТ.

От началото на седмицата, Националният музей "Христо Ботев", където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители, като се спазват противоепидемичните изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай