Старозагорци се поклониха пред паметта на Апостола

Стотици старозагорци дойдоха пред паметника на Васил Левски, за да изразят преклонението си пред паметта и подвига на Апостола на свободата по повод 146 години от гибелта му

Старозагорци се поклониха пред паметта на Апостола | StandartNews.com

Стотици старозагорци дойдоха пред паметника на Васил Левски, за да изразят преклонението си пред паметта и подвига на Апостола на свободата по повод 146 години от гибелта му. Монументът е на стотина метра от Хилендарския метох, където младият Васил Кунчев живее 4 години и учи в първото светско училище в Стара Загора - Светиниколското. "Тук синът на Гина Кунчева получава първата луча за правда  и свобода", пише за значението на старозагорския  период в израстването на Апостола първият му биограф Стоян Заимов.
  „Нека светлият спомен за делата ти, нека светлият спомен за подвига ти да ни изправя като житен клас към светлината. Всяка частица, всяка секунда да те носим в себе си като причастие“, призова в емоционалното си въведение актьорът Ивелин Керанов. Поетичен рецитал на ученици от средното училище „Васил Левски“ припомни за живота и святата мисия на Апостола на свободата. 
 " Днес ние продължаваме да го носим в сърцата си.  Нужен ни е днес във времето на духовен глад, необходим ни е примерът на Апостола, имаме нужда от такава мярка за истината, за подвига, за всеотдайността. И когато склоним глава пред паметника му днес, нека се замислим за нашите си действия и постъпки“, каза в словото си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. 
Паметникът на Апостола на свободата бе отрупан с венци и цветяот патриотични, обществени и политически организацииучилища и детски градини, много граждани 
Фото - Дарик Радио
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай