Старозагорски ученици ще са посланици на осиновяването на кучета от общинския приют

Община Стара Загора стартира кампания „Осинови (си) обич“

Старозагорски ученици ще са посланици на осиновяването на кучета от общинския приют | StandartNews.com

Община Стара Загора стартира кампания „Осинови (си) обич“, насочена към намирането на дом за всяко куче, обитател на Приюта за безстопанствени животни. Първото събитие, което минава под мотото на инициативата, бе среща на ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и ППМГ „Гео Милев“ с екипа на приюта и кучетата в него. „Идеята, която реализираме заедно с общинското звено, което отговаря за бездомните животни, и неправителствения сектор, ангажиран с темата, е да привлечем интереса на обществото към осиновяването“, сподели Радостин Танев, ресорен зам.-кмет на Стара Загора. „Бездомните кучета са на улицата, защото някога са били домашни или са плод на неконтролируемо развъждане – това сочат данните на експертите. Това е и една от основните причини освен срещите с младите хора, които да бъдат посланици на осиновяването, да ангажираме обществеността с превенция. Безплатна кастрация за домашни кучета в селата предлага Общинският приют. Ще изготвим и график за хората от малките населени места, които имат дворни пазачи. Голяма част от бездомните кучета в града идват от близки и далечни села, дори от други общини“, посочи Танев. Той сподели още, че само преди дни, пред вратите на приюта в село Могила е донесен кашон с осем малки кутрета. „На камерите скоро видяхме мъж, който спира автомобила си, изважда от багажника кашон, оставя го и потегля. Приютът е създаден, за да привежда в добро здраве и социализира кучета, които са прибрани от улицата, за да им бъде намерен дом. Началото на нашата кампания „Осинови (си) обич“ е представяне пред младото поколение на възможността да имат любимец от приюта, но и да бъдат отговорни стопани на животни-компаньони“, каза още ресорният зам.-кмет. 

Истински празник се случи на територията на приюта на 1-ви април. С много усмивки, интересни факти за кучетата и атрактивни демонстрации от представителите на „Кучилище“, които обучават доброволци, за да бъдат в полза на работата на гледачите в общинското звено. Децата се запознаха и с доброволческата дейност, както и с начините, по които могат да сигнализират, когато видят безпомощно или имащо нужда от дом куче в градска среда.  

“Искаме да покажем правилните начини, с които да предразположите кучето да не се страхува от вас, както и вие от него. Трябва да ги социализираме, да бъдем отговорни стопани за тях и най-вече - да ги обичаме. Надявам се научената информация от днес, преживяното, да бъде разпространено от вас и доброто да се предаде напред. Ние сме винаги насреща за въпроси или нужда от помощ”, обясни Ганка Добрева от “Кучилище”.  

“Изключително сме щастливи, че днес сте тук и се запознахте с работата на приюта. Истинско удоволствие е да виждаме млади хора, обичащи и грижещи се за животните. Надявам се и занапред да идвате при нас, винаги сте добре дошли тук”, поздрави децата Полина Георгиева, ръководител на Общински приют. Тя допълни още, че Приюта за безстопанствени животни е с работно време от понеделник до неделя от 7.30 до 16.30 часа, а всеки, който има желание да бъде доброволец, може да заповяда от 9.30 до 12.30 часа. При непълнолетни лица е нужна единствено декларация за съгласие от родител.  

Около 40-те ученици от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас, които се включиха в инициативата и дариха любов на животните, получиха информационна брошура, която съдържа подробности за митовете и ползите от кастрирането на домашни любимци, както и предимствата да се осинови куче от приют.  

На старта на инициативата "Осинови (си) обич" бе и общинският съветник Стефан Духтев. Кампанията получи подкрепа и от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“, които осигуриха един от новите електробуси, за да превози младежите от Стара Загора до село Могила. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай