Старозагорската община стана собственик на елитна гимназия

Старозагорската община стана собственик на елитна гимназия | StandartNews.com

Досега 2/3 от сградата на Търговската гимназия бе частна собственост, което спъваше развитието и обновяването на школото

Сключихме една добра сделка, която ни отваря път за развитието и обновяването на едно от най-добрите училища в града – Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски". Това заяви старозагорският градоначалник Живко Тодоров след като бяха финализирани трудните преговори с частните собственици и бе подписан договорът за покупко-продажбата на техния дял, който бе 2/3 от цялата сграда плюс дворно място от близо 3 хил. кв. м. За всичко това общината ще брои 800 хил. лв, който ще бъдат изплатени на две вноски до 2017 г. В последните три години гимназията е плащала непосилен наем от 36 хил. лв на година.

Търговската гимназия е основана от двама предприемчиви старозагорци – Слави Абанозов и Георги Сандев, които са вдигнали и сградата със собствени средства. След това държавата на два пъти достроява сградата. Историческите превратности слагат отпечатък върху това авторитетно училище. След 9.IХ.1944 г. сградата е национализирана по закона за едрата градска собственост, а след демократичните промени през 1989 г. е реституирана и повече от 20 г. тази смесена собственост тегне като воденичен камък върху общината и ръководството на гимназията.

„Една от целите ни през втория мандат е да направим училщната база в общината образцова и още наесен започваме ремонта и обновявването на сградата на търговската гимназия", добави Живко Тодоров. Проектът за ремонта на сградата трябвало да бъде готов до 30 септеври, а от общинския бюджет били планирани 400 хил. лв за обновяването и.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай