Шампанско в Обзор. Ще се отдели ли от Несебър?

Референдумът валиден, идеята за отделяне в самостоятелна община е от 15 години

Шампанско в Обзор. Ще се отдели ли от Несебър? | StandartNews.com
  • Референдумът за отделяне на Обзор е валиден

Шампанско започнаха да гърмях жителите на Обзор, след като стана ясно, че референдумът, който провеждат днес е валиден. Той е за отделянето на морския град от Несебър и развитието му като самостоятелна община.

Още в 12 ч. на обяд стана ясно, че до урните са отишли близо 45% от имащите право на глас. Час по-късно, по данни на ОИК, бюлетина са пуснали 51, 68% от гласоподавателите.

Новината буквално взриви страстите в Обзор и много от местните жители гръмнаха шампанско, убедени че отделянето им в самостоятелна община вече е факт и въпрос на време това да бъде официално обявено.

Жителите на града и 6 села отговарят с "да" или "не" на въпроса: "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор?". Вотът в неделя премина при огромен интерес. Още преди отваряне на секционните комисии, пред тях се извиха опашки от гласоподаватели. Сред първите дошли да гласуват, още в 6 часа сутринта бе 91-годишният Димитър Кисьов, който се придвижваше с патерица. Резултатите от референдума ще бъдат признати, ако 40% от имащите право на вот гласуват. Тази граница бе премината още на обяд.

"Гражданите на Обзор искат развитие. Те го виждат само с раздялата с Община Несебър. Създаде се инициативен комитет, който събра над 1 300 подписа, което е 70% от гласувалите на местните избори. Самата територия, която обособява този комитет са шест села. На нея има множество хотели, огромен сграден фонд, гори, дълги плажни ивици - все предпоставки за един добър бюджет и финансиране на новата община", коментира кметът на Обзор Христо Янев.

Целта е да се създаде изцяло нова община с шест съставни селища. Градоначалникът е на мнение, че ако Обзор се превърне в отделна община, ще има достатъчно приходи за издръжка и развитие. От своя страна кметът на Недебър Николай Димитров се обяви против отделянето и през седмицата заяви, че гладът му е давал достатъчно пари на Обзор.

Идеята за развода с Несебър е от поне 15 години, но досега опитите на хората да се отделят в самастоятелна община удряха на камък. Имаше дори идея да минат към област Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай