Четвъртък,

Шампанско в Обзор. Ще се отдели ли от Несебър?

От: СТАНДАРТ -
144
Шампанско в Обзор. Ще се отдели ли от Несебър?
A
A
A
  • Референдумът за отделяне на Обзор е валиден

Шампанско започнаха да гърмях жителите на Обзор, след като стана ясно, че референдумът, който провеждат днес е валиден. Той е за отделянето на морския град от Несебър и развитието му като самостоятелна община.

Още в 12 ч. на обяд стана ясно, че до урните са отишли близо 45% от имащите право на глас. Час по-късно, по данни на ОИК, бюлетина са пуснали 51, 68% от гласоподавателите.

Новината буквално взриви страстите в Обзор и много от местните жители гръмнаха шампанско, убедени че отделянето им в самостоятелна община вече е факт и въпрос на време това да бъде официално обявено.

Жителите на града и 6 села отговарят с "да" или "не" на въпроса: "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор?". Вотът в неделя премина при огромен интерес. Още преди отваряне на секционните комисии, пред тях се извиха опашки от гласоподаватели. Сред първите дошли да гласуват, още в 6 часа сутринта бе 91-годишният Димитър Кисьов, който се придвижваше с патерица. Резултатите от референдума ще бъдат признати, ако 40% от имащите право на вот гласуват. Тази граница бе премината още на обяд.

"Гражданите на Обзор искат развитие. Те го виждат само с раздялата с Община Несебър. Създаде се инициативен комитет, който събра над 1 300 подписа, което е 70% от гласувалите на местните избори. Самата територия, която обособява този комитет са шест села. На нея има множество хотели, огромен сграден фонд, гори, дълги плажни ивици - все предпоставки за един добър бюджет и финансиране на новата община", коментира кметът на Обзор Христо Янев.

Целта е да се създаде изцяло нова община с шест съставни селища. Градоначалникът е на мнение, че ако Обзор се превърне в отделна община, ще има достатъчно приходи за издръжка и развитие. От своя страна кметът на Недебър Николай Димитров се обяви против отделянето и през седмицата заяви, че гладът му е давал достатъчно пари на Обзор.

Идеята за развода с Несебър е от поне 15 години, но досега опитите на хората да се отделят в самастоятелна община удряха на камък. Имаше дори идея да минат към област Варна.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички