Проблем с детските градини в София

Не достигаме процентите, за да се обяви грипна ваканция, каза директор

Проблем с детските градини в София | StandartNews.com

Проблем с детските градини в София.

"Не достигаме процентите, за да може да се обяви грипна ваканция. Около 40% са отсъстващите деца в детската градина. Около 15% е отсъстващият персонал."

Това обясни пред БНР Таня Кечева, директор на 91 ДГ "Слънчев кът" в София.

Недостигът на медицински сестри за детските градини в София е проблем, изтъкна тя. По думите ѝ средната възраст на медицинските сестри е по-голяма и "никой не иска да работи с деца", докато същевременно родителските изисквания растат.

В столицата няма детски градини без медицинска сестра, но има недостиг - например от две места е попълнено само едно, посочи Кечева.

На места в яслените групи са назначени педагози, което пък затруднява финансирането на детските градини.

"Пред алтернативата да няма никого, се назначава педагог в яслената група, който замества медицинската сестра, но се затруднява бюджетът."

В детските градини всички педагогически специалисти са преминали през курс за първа долекарска помощ, уточни директорката. По думите ѝ държавата трябва да се погрижи медицинските специалисти да получават достойно заплащане, за да се преодолее дефицитът на тези кадри.

Таня Кечева сподели и практиката родители да дават температуропонижаващи медикаменти сутрин и да го водят на детска градина. То преминава безпроблемно през сутрешния филтър, но впоследствие, когато отново вдигне температура, родителят отказва да го прибере веднага и "става омагьосан кръг".

Според директорката всяка майка очаква на нейното дете да се обръща най-много внимание.

"Всеки очаква да го гледаме така, както вкъщи, само че тук е група", казва тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук---- https://use.my/zf32

Откажи
Ели
преди 3 месеца

Химия

Откажи