Понеделник,

Искат камбана за потопената църква в яз. "Жребчево"

От: Матей Бонев -
436
Искат камбана за потопената църква в яз. "Жребчево"
A
A
A

Дискусия за организиране на кампания за събиране на средства за закупуването на камбана за потопената църква в язовир "Жребчево" се разгоря в социалните мрежи. "Ако кръстът е своеобразен израз на очите на църквата, тя има нужда и от глас, аргументира идеята Пламен Курумилев, секретар на община Твърдица. Подкрепяли я и други жители на Твърдица, както и хора, родени в планинското градче, които сега живеят на други места в страната.
 Църквата, с патрон Св. Иван Рилски, е потопена през 1962 г., когато бившето с. Запалня попада в чашата на яз. "Жребчево".Когато той е пълен, се извисява само кръстът като някакво нямо предупреждение. Когато водите се отдръпнат, потопената църква изплува почти цялата. И много хора идват тук, не само заради уникалната и архитектура, а и да запалят свещичка за здраве на живите и за упокой на мъртвите. 
  "Двама души са предложили финансова помощ или да закупят камбана, която да бъде монтирана пред руините на храма. Това е повод и общината да поднови действията си за установяване на статута на църквата“, добави  секретарят на община Твърдица Пламен Курумилев.
Фото - Архив
 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички