Показват „Цветовете на джаза“ през юни на Античния форум в Стара Загора

Красиво е името, което обединява усилията на екипа на Община Стара Загора – „Цветовете на джаза“

Показват „Цветовете на джаза“ през юни на Античния форум в Стара Загора | StandartNews.com

29-годишният Виктор Крумов поема Общинския духов оркестър. Крумов преподава „Оперно пеене с диригент“ в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ . В момента пише и докторантура при проф. д-р Ивайло Кринчев. „Няколко години работя в Операта в Стара Загора, щастлив съм, че имам възможност да поема и оркестъра. Успяхме за краткото време - от ноември миналата година до сега, да реализираме няколко инициативи. Една от тях бе Коледният концерт в старозагорската опера, където заедно двата оркестъра акомпанираха на Еделина Кънева и Орлин Горанов. Показахме един микс между класика и джаз по мои два аранжимента“, сподели Крумов пред  медиите. „Развълнуван съм, но и мотивиран, да покажа един нов духов оркестър пред публиката, отделно от това, че ще продължим да бъдем част от ритуалните събития. Искам да отворя нови врати към джаза, поп музиката, класиката. Вярвам,че обогатяването на програмата ще бъде приета от всички възрасти. Ще търсим колаборация с Националното училище по музикални изкуства „Христина Морфова“, с Операта, с различни музиканти.

„През годините бе важно да осигурим база на Общинския духов оркестър. Благодарение на общите ни усилия с Общинския съвет, вече музикантите имат своя дом. Те използват зала, която се намира в общинското предприятие „Мересев“, обяви ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева. Тя подчерта, че оркестърът е с над 50-годишна история, но с амбиция да бъде все по-разпознаваем и обичан от старозагорците и гостите на града. „Целта е тази институция да се развива, да надгражда своя репертоар и участия не само на местно, но и на национално ниво“, уточни още Желева.

Друга тема, която бе поставена на фокус по време на пресконференцията днес, бе тазгодишното издание на Джаз фестивала, което предстои да се случи през юни. „Джазовата публика, която очаква всяка година събитието ще има възможност да се наслади отново на тематични вечери на открито на Античния форум, но с крачка в посока надграждане и обогатяване. Фестивалът ще се случи така, както и в предишните години. Община Стара Загора е била и ще бъде организатор на емблематичното събитие“, коментира ресорният зам.-кмет.

Красиво е името, което обединява усилията на екипа на Община Стара Загора – „Цветовете на джаза“. Виктор Крумов подчерта, че то е израз на колорита и всички възможни стилови вариации на джазовата музика. „Палитрата ще е пъстра и ще разкрие дори експерименталния спектър. До момента се залагаше на малко по-класическа концепция, която смятаме да отворим, за да привлечем още повече интерес“, допълни той. Крумов бе категоричен, че Общинският духов оркестър има какво да покаже на сцената.

„Община Стара Загора е била инициатор и организатор на познатия до момента фестивал на джаз музиката. Това ще продължи и занапред, защото този формат е разпознаваем и обичан, но в последните му издания изгуби част от аудиторията си. Предстои да го разширим, за да бъде припознат от още повече публика“, сподели и началникът на отдел „Култура“ на Общинска администрация Диана Атанасова. „Благодарности към всичко онези, които през годините са допринасяли за фестивала“, каза още Атанасова. 

По време на пресконференцията стана ясно, че любимите събития, съпътстващи летните месеци под липите, ще бъдат отново акцент в културния афиш на Общината. Слънчевото време ще дойде с поредното издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, ще бъде озвучено от „Цветовете на джаза“, а след това ще приеме багрите на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. През лятото отново ще се състоят и тематичните вечери с музика, туристически маршрути, пленери по изобразително изкуство и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай