Събота,

Откриват епископската базилика на Филипопол

От: Стандарт -
Откриват епископската базилика на Филипопол
A
A
A

Най-голямата раннохристиянска църква в България -  епископската базилика на Филипопол, ще бъде официално открита днес.

На церемонията са поканени премиерът в оставка Бойко Борисов и министри от неговото правителство, американският посланик Херо Мустафа, представители на фондация „Америка за България“ и др., съобщи БНР.

Базиликата е с внушителни размери – обща дължина 90 м и ширина 36 м, което я прави най-голямата подобна сграда от IV-VI век у нас. Като религиозен храм тя е функционирала от средата на IV до края на VI век, а през Средновековието върху руините ѝ е изграден е изграден християнски некропол.

Уникални и запазени до наши дни са подовете на епископската базилика. Те са покрити с два слоя многоцветни мозайки с площ над 2000 кв. м. Те са експонирани на две нива, които посетителите могат да разгледат по пътеки от закалено стъкло.

Изграденият музеен комплекс включва интерактивни зони, учебен и детски кът, работилница за реставраторите и изложбено пространство.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта, до пълното му разкриване през 2017 г.

Година по-късно епископската базилика на Филипопол е включена в индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. През последните 5 години с над 16 милиона лева финансиране от фондация „Америка за България“ и от община Пловдив е направена цялостна реставрация и консервация на находките, построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство.

Заради противоепидемичните мерки на официалното откриване днес няма да се допускат гости. То ще бъде предавано пряко на Фейсбук страницата на община Пловдив.

Базиликата отваря врати за посетители от понеделник.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички