Откриха средновековен храм до Дупница

За шести пореден сезон Историческият музей – Дупница организира археологическо проучване

Откриха средновековен храм до Дупница | StandartNews.com

Снимка - Исторически музей Дупница

Разкрити са основите и част от стените на средновековен храм при античната бализика край дупнишкото с. Червен брег - за научното откритие съобщи Историческият музей в Дупница по повод Деня на археолога, 14 февруари. Разкопките на терена са направени през лятото - август-септември, м.г.

За шести пореден сезон Историческият музей – Дупница организира археологическо проучване на ранно християнската базилика при средновековна църква “Възнесение Господне” край с. Червен брег. Финансирането този сезон е осигурено по Програмата за теренни археологически проучвания на Министерство на културата, по която музеят всяка година кандидатства със свой проект, и е за 16 450 лв.

Проучването е извършено под ръководството на екип специалисти с научен ръководител д-р Светла Петрова. Разкрита е дъгата на абсидата на южния кораб. Тази стена е част от постройките на античното селище, възможно е да е част от езически храм.

Църквата е еднокорабна, с полукръгла абсида на изток. Разположена е на 3 метра северно от северната стена на средновековната църква. Разкрити са монети, сред които има средновековни от периода 10-11 в., което дава основание да се предполага, че изграждането на църквата е именно в периода на първото българско царство.

Откритите находки са предимно керамика – късно антична и средновековна; монети – римски, късно антични и средновековни, се казва в съобщението на Историческия музей в Дупница, направено онлайн заради противоепидемичните мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай