Огнище на птичи грип в Пловдивско

Около 40 хил. са птиците там, като съмнението за заболяването е породено от повишена смъртност

Огнище на птичи грип в Пловдивско | StandartNews.com

Огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците констатираха от Българската агенция по безопасност на храните в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на пловдивското село Трилистник.

Около 40 хил. са птиците там, като съмнението за заболяването е породено от повишена смъртност. Положителният резултат за инфекцията при птиците е потвърден от Национална референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ-София.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството, припомнят от БАБХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай