Община Пловдив с две нови инициативи

Отделен е 1 милион за една от дейностите

Община Пловдив с две нови инициативи | StandartNews.com

Възстановяването на зоологическата градина и почистването на река Марица са приоритетните проекти пред Община Пловдив. Това съобщи заместник-кметът Иван Стоянов, цитиран от БНР.

Тази година в бюджета на Зооветеринарния комплекс са предвидени 100 хиляди лева, които ще бъдат използвани за възстановяване на седем хабитата в зооградината в Града на тепетата. По думите на градоначалника това ще даде възможност на администрацията да кандидатства за техническа подкрепа и вече е пусната обществена поръчка.

Стоянов посочи още, че има три фирми, които са се явили за участие в поръчката, а в момента се разглеждат офертите. С тази техническа подкрепа и помощ можем да кажем колко хабитата са нужни на Зоологическата градина, само консервационни дейности или и дейности за размножаване могат да се извършват там. След това от институцията могат да кандидатстват за приблизителна сума от 5 милиона лева за възстановяването и пускането в експлоатация на Зоологическата градина.

Заместник-кметът каза още, че в бюджета на Пловдив ще бъде отделена и сумата от 1 милион и 500 хиляди лева за почистването на река Марица. След като Комисията за защита на конкуренцията и ВАС се произнесоха, беше сформирана нова комисия, която да разгледа наново постъпилите три оферти, подчерта той. След приемането на финансовата рамка на града ще се избере изпълнител. Ако няма обжалване и процедурата свърши до края, почистването на реката ще започне с общински средства.

"А ние с ново искане, с постановление на МС, ще искаме тази сума да се възстанови в бюджета на Община Пловдив", заяви Иван Стоянов.

Средствата ще са достатъчни за цялостно почистване на дървесна и храстова растителност. На следващ етап ще се търсят варианти за цялостно почистване на реката и изгребване на наноси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай