Няма нови случаи на АЧС във Видинско

Отрицателни са и контролирано взиманите проби от свинекомплекса в гр. Дунавци

Няма нови случаи на АЧС във Видинско | StandartNews.com

Под председателството на областния управител на Видин Албена Георгиева се проведе заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. На заседанието бе обсъдена актуалната епизоотична обстановка в страната и в областта, както и предстоящите дейности във връзка с недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) на територията на област Видин.

Във Видинска област началото на месец декември до сега са констатирани три случая на АЧС при диви свине. Директорът на ОБДХ-Видин съобщи, че няма нов случай на АЧС при домашно отглеждани свине. „Отрицателни са и контролирано взиманите проби от свинекомплекса в гр. Дунавци“, отбеляза директорът на ветеринарната служба.

„С цел разпределение на дейностите за борба с болестта между всички ангажирани държавни, местни и неправителствени структури, Министерството на земеделието, храните и горите изгорвя план за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на АЧС в Република България през 2020 г. Предстои планът да бъде разгледан на заседание на Централния епизоотичен съвет и одобрен от Министерски съвет“, отбеляза областният управител Албена Георгиева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай