Четвъртък,

Кубрат се готви за бедствие, предизвикано от водна блокада

От: Станка Христова -
A
A
A

Община Кубрат ще обяви бедствено положение в сряда, ако компанията Енерго- Про изпълни заканата си да спре тока на общинското ВиК дружество „Меден кладенец” заради натрупани дългове от 3 милиона лева. Това обяви пред репортери кметът Алкин Неби. Градоначалникът съобщи още, че местната управа ще свика кризисен щаби ще уведоми МВР министъра за извънредната ситуация.

Ако водната блокада стане факт ще спрат да работя твсички детски градини в града и 17 села на общината, ще бъдат затворени училищата и социалният патронаж, ще се отменят всички планови опарции в местната болница. Гражданите, които са плащали редовно сметките на своите домакинства, също могат да заведат искове срещу енергийното дружество, защото но получават услугата, за която плащат, предупреждават от кметството.

В понеделник Енерго- Про дръпна шалтера на административната сграда на общинското ВиК дружество. Ерепето-то даде 48 часа срок на мествата власт да подпише споразумение за разсрочване на дълга в рамките на 12 месеца, като общината гарантира плащанията.

В края на миналата седмица общинските съветници в Кубрат разрешиха на кмета Небида води преговори с Енергото. Градоначалникът има мандат да подпише съдебно или извънсъдебно споразумание, с което да се договори опрощаване на дълговете чрез преотстъпване на общински гори.

Часове преди края на предупредителния срок обаче съгласие между компанията доставчик и управата на Кубрат не е постигната.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички