Кръщават улици на легендарни индустриалци

След предложенията за имена на нови улица са още чироз и тюлен

Кръщават улици на легендарни индустриалци | StandartNews.com

Имената на легендарни български индустриалци ще носят улици в Бургас. 100 от тях ще бъдат преименувани, предвижда екипът на кмета Димитър Николов

Улица в Бургас ще носи името на Георги Дипчев, син на Райна Княгиня и основател на Механотехникума, друга ще бъде именувана на братя Велчеви - създателите на първата моливна фабрика на Балканите, трета на Петър Калканджиев - първият аптекар в Бургас.

Близо половината от улиците, които ще имат нови имена - 48, са в кв. "Крайморие". Останалите са в зона "Г" и "Д" на ж.к. "Меден рудник", Северна промишлена зона, кв. "Горно Езерово" и "Долно Езерово", "Победа", "Пети километър" и с. Маринка, съобщи "Флагман".

Причините за именуването на улиците са влезли в сила подробни устройствени планове и създаване на нови лични и фирмени административни адреси.

За избора на подходящи имена на новите улици Община Бургас се обърна към Държавен архив - Бургас и Регионален исторически музей - Бургас, които да дадат обосновани предложения. По този начин те няма да повторят имената на вече съществуващи в града улици, уточниха от администрацията.

Сред предложенията има и много атрактивни - улица "Чироз", ул."Тюлен". Редица идеи са свързани с приманаващия над Бургас път на птиците - "Виа Понтика", "Пясъчна коса", "Мистрал", "Делфин", "Русалка", "Морски орел" и други.

Според Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти на територията на община Бургас всички предложени имена на улици в различните части на града ще бъдат подложени първо на обществено обсъждане, а след това за гласуване от Общински съвет - Бургас.

Процедурата тепърва стартира и предстои дълго обществено обсъждане за всяка една от улиците.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай