Вторник,

Кръщават улици на легендарни индустриалци

От: СТАНДАРТ -
179
Кръщават улици на легендарни индустриалци
A
A
A

Имената на легендарни български индустриалци ще носят улици в Бургас. 100 от тях ще бъдат преименувани, предвижда екипът на кмета Димитър Николов

Улица в Бургас ще носи името на Георги Дипчев, син на Райна Княгиня и основател на Механотехникума, друга ще бъде именувана на братя Велчеви - създателите на първата моливна фабрика на Балканите, трета на Петър Калканджиев - първият аптекар в Бургас.

Близо половината от улиците, които ще имат нови имена - 48, са в кв. "Крайморие". Останалите са в зона "Г" и "Д" на ж.к. "Меден рудник", Северна промишлена зона, кв. "Горно Езерово" и "Долно Езерово", "Победа", "Пети километър" и с. Маринка, съобщи "Флагман".

Причините за именуването на улиците са влезли в сила подробни устройствени планове и създаване на нови лични и фирмени административни адреси.

За избора на подходящи имена на новите улици Община Бургас се обърна към Държавен архив - Бургас и Регионален исторически музей - Бургас, които да дадат обосновани предложения. По този начин те няма да повторят имената на вече съществуващи в града улици, уточниха от администрацията.

Сред предложенията има и много атрактивни - улица "Чироз", ул."Тюлен". Редица идеи са свързани с приманаващия над Бургас път на птиците - "Виа Понтика", "Пясъчна коса", "Мистрал", "Делфин", "Русалка", "Морски орел" и други.

Според Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти на територията на община Бургас всички предложени имена на улици в различните части на града ще бъдат подложени първо на обществено обсъждане, а след това за гласуване от Общински съвет - Бургас.

Процедурата тепърва стартира и предстои дълго обществено обсъждане за всяка една от улиците.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички