Петък,

Кметът на Казанлък пожела успех на военната мисия в Босна и Херцеговина „Алтеа“

От: Стандарт -
1103
Кметът на Казанлък пожела успех на военната мисия в Босна и Херцеговина „Алтеа“
A
A
A

На тържествена церемония в парк „Розариум“ днес Казанлък изпрати военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. Пред младите мъже и жени Кметът на Казанлък припомни бързото сформиране през далечната 1912 г. на 23 Пехотен Шипченски полк: „Кадрови военни, свещеници, гимназисти само за три часа се мобилизират в този регион и  оформят полка. „23 пехотен Шипченски полк“, който по-късно носи името на великите Опълченци, защитаващи връх Свети Никола.“, разказа пред военните Галина Стоянова. „Полкът тръгва да превземе Одрин и го превзема на нож, без да знае, че Одрин е непревземаем.“, посочи Кметът на Казанлък. Тя пожела здраве, попътен вятър, посрещане в мирно време, с достойно изпълнена мисия и да носят в сърцето си България: „Бъдете уверени, че Отечеството Ви обича най-много!“.

Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков в приветствието си към военната рота подчерта значимостта на тяхната мисия: „Сертификацията е финал на първия етап на подготовката. Истинската Ви задача тепърва предстои. Отговорността е много по-висока. Отивайки в Босна и Херцеговина, в помощ на населението там, вие представяте не само конкретната задача и българската армия, но и България. Уверен съм, че ще се справите!“, заяви той и пожела здраве и успешно изпълнение на всички задачи.

На официалната церемония в центъра на Казанлък присъстваха и командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, генерали, офицери и войници, представители на местната власт и културни институти, близки на военните, родолюбиви граждани.

Молебен за здраве и благоденствие отслужи Негово Високоблагоговейнство отец Димитър Димов, архиерейски наместник на Казанлъшката духовна околия казанлъшки свещеници, в съслужие с казанлъшки свещеници.

Военният контингент е сформиран от 113 души от състава на 61 Стрямска механизирана бригада, 110-и логистиченн полк, Мобилната КИС и Военномедицинска академия. В края на месец януари тази година рота от състава на Сухопътните войски, сформирана от военнослужещи от състава на 61-а механизирана бригада и 110-и логистичен полк, беше сертифицирана за участие в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията