Сряда,

Кметът на Бургас спасява прогонената санитарка

От: СТАНДАРТ -
376
Кметът на Бургас спасява прогонената санитарка
A
A
A

Кметът на Бургас Димитър Николов лично се зае да помогне на санитарката от местното Ковид-отделение, която бе прогонена от собственото си село Равнец от страх да не зарази хората. Йорданка Желязкова е принудена да спи под поста на плажа, защото не може да се прибере у дома. Съселяните й я гонят, внуците й не се допускат в училище.

ВИЖ ОЩЕ: Село гони санитарка – лекувала болни от корона

Готов съм да говоря с всеки един човек от Равнец, който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот, заяви кметът. Още утре, ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд.

Съдбата сърцатата санитарка потресе кмета Николов. И той реагира светкавично с пост във Фейсбук.

Ето какво написа Димитър Николов:

„Гледах репортажа за санитарката Йорданка Желязкова, която работи в COVID отделение на УМБАЛ. Изпитах срам. И гняв.

 

Още утре, ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд.

Обадиха ми се хора от Равнец, които помолиха да не бъдат слагани под общ знаменател и заявиха, че никога не биха си помислили да ограничат прибирането на Йорданка до вкъщи. Както и че това не е мнението на повечето жители на селото . “Ние не сме такива хора”, казаха. Вярвам им!“

Готов съм да говоря с всеки един човек от Равнец, който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот. В случая - този на Йорданка.

Относно отстраняването на внуците на Йорданка от училище. Ако това е факт със заповед на директора и без представен болничен лист или основателна причина, то той трябва да даде своите отговори пред обществото.

Всички имаме притеснения. Но на какво ще научим децата? На емпатия? На благодарност и съпричастност? Или на елиминиране на достойнството на човек заради собствените ни страхове. Отказвам да вярвам в това.

Както и на това, че само във Фейсбук и на собствените си тераси с фенера на телефона можем да бъдем съпричастни към лекарите и медицинския персонал. Отказвам да вярвам и в това.“

Нова тв разкри в репортаж как санитарката от Ковид-отделението в УМБАЛ-Бургас е принудена да спи в болницата след дежурство. Самата тя каза, че се е налагало да нощува и под моста. Йорданка Желязкова е командирована от хирургичното към Ковид-отделението на болницата за 45 дни. Още с първите си дежурства, тя среща страха на хората в родното й село.

Дъщеря й се обадила по телефона и й съобщила, че хората в Равнец са категорични – тя не трябва и не може да се прибере у дома си. „Бях дежурна 12 часа, приключи ми смяната и отидох на плажа, под Моста – там спах. Каква е моята вина, че съм решила да помагам на хората?”, разказва през сълзи Йорданка.

 

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички