Кметът на Бургас спасява прогонената санитарка

Дава й оборотно общинско жилище

Кметът на Бургас спасява прогонената санитарка | StandartNews.com

Кметът на Бургас Димитър Николов лично се зае да помогне на санитарката от местното Ковид-отделение, която бе прогонена от собственото си село Равнец от страх да не зарази хората. Йорданка Желязкова е принудена да спи под поста на плажа, защото не може да се прибере у дома. Съселяните й я гонят, внуците й не се допускат в училище.

ВИЖ ОЩЕ: Село гони санитарка – лекувала болни от корона

Готов съм да говоря с всеки един човек от Равнец, който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот, заяви кметът. Още утре, ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд.

Съдбата сърцатата санитарка потресе кмета Николов. И той реагира светкавично с пост във Фейсбук.

Ето какво написа Димитър Николов:

„Гледах репортажа за санитарката Йорданка Желязкова, която работи в COVID отделение на УМБАЛ. Изпитах срам. И гняв.

 

Още утре, ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд.

Обадиха ми се хора от Равнец, които помолиха да не бъдат слагани под общ знаменател и заявиха, че никога не биха си помислили да ограничат прибирането на Йорданка до вкъщи. Както и че това не е мнението на повечето жители на селото . “Ние не сме такива хора”, казаха. Вярвам им!“

Готов съм да говоря с всеки един човек от Равнец, който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот. В случая - този на Йорданка.

Относно отстраняването на внуците на Йорданка от училище. Ако това е факт със заповед на директора и без представен болничен лист или основателна причина, то той трябва да даде своите отговори пред обществото.

Всички имаме притеснения. Но на какво ще научим децата? На емпатия? На благодарност и съпричастност? Или на елиминиране на достойнството на човек заради собствените ни страхове. Отказвам да вярвам в това.

Както и на това, че само във Фейсбук и на собствените си тераси с фенера на телефона можем да бъдем съпричастни към лекарите и медицинския персонал. Отказвам да вярвам и в това.“

Нова тв разкри в репортаж как санитарката от Ковид-отделението в УМБАЛ-Бургас е принудена да спи в болницата след дежурство. Самата тя каза, че се е налагало да нощува и под моста. Йорданка Желязкова е командирована от хирургичното към Ковид-отделението на болницата за 45 дни. Още с първите си дежурства, тя среща страха на хората в родното й село.

Дъщеря й се обадила по телефона и й съобщила, че хората в Равнец са категорични – тя не трябва и не може да се прибере у дома си. „Бях дежурна 12 часа, приключи ми смяната и отидох на плажа, под Моста – там спах. Каква е моята вина, че съм решила да помагам на хората?”, разказва през сълзи Йорданка.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай