Кметът на Благоевград бесен на адвоката си

Готов е пак да се яви на избори

Кметът на Благоевград бесен на адвоката си | StandartNews.com

Кметът на Благоевград Румен Томов е готов отново да се яви на избори. Това заяви самият той пред бТВ. Казусът около оставането му на поста, поради незаличено участие в търговски дружества, продължава да се заплита.

Конституционният съд (КС) се произнесе, че разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свързана с прекратяване пълномощия на кметове при участие в търговски дружества, не е противоконституционна. Това би трябвало да означава, че в Благоевград ще се готвят за кметски избори – една година след редовните избори за кмет. Томов обаче е категоричен, че в закона пише „започване на действия” за прекратяване на участие във фирми, което той е направил.

„При всяко положение, ако се стигне до там, ще се явя отново на избори. Дай Боже да не се явявам, ако ВАС се съобрази с мотивите на КС“, заяви Томов. И допълни, че е сигурен, че отново ще спечели.

Томов обясни, че КС е потвърдил защитната му теза, че няма краен срок за завършване на процедурата по заличаване на една от фирмите му.

„Това е погрешна практика, наложена във времето от определени хора, в която се твърди, че срокът е един месец за приключване на процедурата. КС казва, че срокът е един месец да се предприемат действия и да има ясно изразена воля за прекратяване на тези взаимоотношения“, поясни Румен Томов.

Кметът на Благоевград намекна, че вина за казуса около него има адвокатът му, с който от години били близки, но сега не иска и да види дори. Но не хвърли категорично вина върху него. Томов обясни, че в една от бланките, която е трябвало да се попълни за прехвърлянето на ЕТ, на едно място е трябвало да се сложи тикче за заличаване.

„То не е сложено. Защо – не мога да кажа“, каза кметът на Благоевград. На въпрос дали това е пропуск, или е направено умишлено от адвоката му, Томов заяви, че не може да каже.

„Това е борба за демокрацията в България, защото от този момент нататък нито един съдебен състав няма да си позволи да отстранява хора като мен на базата на погрешна съдебна практика“, заяви Румен Томов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай