Изследваме потъналите кораби по съвместна програма

Западното крайбрежие на Черно море, т.е. предимно в българската икономическа зона, ще бъде обект на съвместни изследвания за потънали кораби с Румъния, Молдова и Турция.

Изследваме потъналите кораби по  съвместна програма | StandartNews.com

Западното крайбрежие на Черно море, т.е. предимно в българската икономическа зона, ще бъде обект на съместни изследвания за потънали кораби  с Румъния, Молдова и Турция. "Проектът е на Българската асоциация за трансфер на технологии и ще се финансира от съвместната оперативна програма "Черноморски басейн", съобщи  за Радио Варна, ръководителят  на български екип Стелияна Тончевска. В проучванията щели да се използват най-съвременни технологии. Така например дигитална карта и 3D холограми ще "вадят" потъналите кораби в морето и ще ги направят видими в следващите няколко години. Базата данни ще бъде набрана, както от вече наличните изследвания на варненските океанолози, така и от нови проучваниия с използването на "подводен" дрон - дистанционно управляем апарат с камери за дълбоководни снимки.
 Фокусът на съвместните изследвания с останалите черноморски страни да бъде край българското крайбрежие  есъвсем обяснимо. Както е известно, в края на миналата година югоизточно от Варна англо-български екип попадна на сензационни находки - открити бяха останките на запазен кораб, лежал на дъното на Черно море повече от 2 400 г. Подобен вид древногръцки търговски кораби до момента са били известни само от изображения върху антични грънчарски изделия. Експедицията откри и над 60 останки от други кораби, датиращи от древността - включително  и по-древни от изцяло запазения кораб.
  Според проучвания на варненските океанолизи на още няколко десетки места край българското крайбрежие има струпвания на потънали кораби. Едно от най-популярните места е в района на Калиакра. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай