Индустриална зона "Загоре" чака първи инвеститори

Общината иска 2000 дка терен на бившето старозагорско летище

Индустриална зона "Загоре" чака първи инвеститори | StandartNews.com
  • Има възможност за мащабно разширение на парка, казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров

До есента ще можем да поканим първите инвеститори в индустриална зона "Загоре". Това увери неотдавна в интервю за "Стандарт" кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според изпълнителния директор на акционерното дружество Радослав Танев, първите конкурси за закупуване на имоти в зоната може да бъдат обявени още в края на това лято.

Индустриална зона "Загоре“ е централна тема на днешната дискусия с участито на вицепремиера Томислав Дончев, организирана в Стара Загора от "Стандарт". Зоната бе създадена преди малко повече от година по инициатива на община Стара Загора и местния бизнес и в партньорство с държавната компания "Индустриални зони" - АД.  Тя стартира с 115 дка терени в източния край на града в района на кв. "Зора" и бившия азотно-торов завод. "Терените са разделени условно на 11 имота от 4 до 11 дка", припомни шефът на зоната Радослав Танев. Не било проблем обаче да се обединят два или три имота, за да се удовлетворят по-големи инвеститориски нужди. Наскоро имало запитване от германски инвеститор за 50-60 дка и от ръководството му отговорили утвърдително, че могат да осигурят такава площ. Заради големия инвеститорски интерес, общината и ръководството на индустриалния парк правели всичко възможно да увеличат поне с още толкова първоначално определените терени. "Имаме готовност да разширим зоната с още 300 дка държавни и  обищнски имоти", уточни Танев.

В перспектива имало възможност за много по-мащабно разширение на индустриална зона "Загоре" на юг към подстъпите на автомагистрала "Тракия". Тук се намират над 2000 дка терени на бившето старозагорско летище, чийто принципал е икономическото министерство. Сега тези площи се използват веднъж годишно за селскостопанското изложение БАТА-АГРО. "Ще настояваме тези терени да се включат в индустриалната зона и вече водим подобни разговори с принципала",  издаде кметът Тодоров.  Досега държавата се въздържала от тази стъпка заради идеята тук да изгради карго-летище. "Тези намерения обаче са от 10 години без резултат, а икономическата зона е вече факт", казва старозагорският градоначалник.

Изпълнителният директор на Индустриална зона "Загоре" Радослав Танев добавя още едно предимство за бързото уреждане на този въпрос - държавата е акционер в зоната и нямало никакъв проблем тези държавни терени да бъдат апортирани веднага в акционерното дружество.

И според общината, и според ръководството на зоната, нямало никакво изоставане в изграждането на индустриалния парк. "До май 2018 г. дружеството беше 100% общинско, в края на декември държавата влезе с капитал 50% и това може да се смята за реален старт на индустриалната зона", посочи Радослав Танев. Според него старозагорската зона можела да се сравнява по характер с бургаския индустриален парк, с почти същото съотношение на основните акционери. А бургаската зона се е изграждала близо 6 години. "Подробният устройствен план на зона "Загоре" вече е готов и проектантът трябва да ни го предаде всеки момент", посочи Танев. След остойностяване на проекта, щяла бъде обявена и процедурата за избиране на изпълнител за изграждане на инфраструктурата.

Проектът предвиждал всички възможни улеснения на инвеститорите. Към основното проектно задание за строителство например било предвидено изграждане на ТИР-паркинг за товарни автомобили и кръгово кръстовище на входа на зоната към кв. "Зора". В перспектива пък се предвиждало изграждане и на бизнес-сграда с офиси, зала за събития и конференции, заведение за хранене, банков клон и други услуги за бизнес-потребностите на бъдещите инвеститори.

Основното предимство на индустриалния парк "Загоре", според неговия шеф Танев, е на първо място доброто географско разположение - в центъра на България, където се пресичат три международни транспортни коридора. "Де факто от Стара Загора по магистрала можеш да стигнеш до всеки европейски град, самата зона е на 10 минути от автомагистрала "Тракия", пристанище Бургас е на по-малко от 2 часа, летище Пловдив на 40 минути", аргументира се той. Според плановете на Агенция "Пътна инфраструктура", до 2020 г. входно-изходната отсечка от Стара Загора до аутобана ще бъде 4-лентова.

Посрещат компаниите с

напълно готов продукт

Градът на липите е втори по брутен вътрешен продукт на глава от населението след София, по официални данни на статистиката. И заради енергийния комплекс "Марица-изток", в който работят голяма част от старозагорци, и заради силното развитие на частния  сектор. В Старозагорския региона на практика няма безработица, тя се движи в рамките на 3-4%, какъвто, според специалистите, е броят на т. нар. активни безработни. Високият жизнен стандарт, разбира се според нашенския аршин, е и предимство, и недостатък за бъдещите инвеститори в индустриална зона "Загоре". Създателите й обаче смятат, че предимствата са много повече и са заложени в самия проект.

"Самите правила на конкурсите за закупуване на имотите и функционирането на зоната до голяма степен гарантират привличането на устойчиви инвестиции, с висока добавена стойност", смята изпълнителният директор Радослав Танев. Условията били такива, че да улеснят максимално сериозните инвеститори и да гарантират коректно отношение от двете страни. Примерно, за определен период нямало да може да сменя предназначението на земята и ПУП-а на парцела. Има и срок за изграждане и реализация на инвестицията, за да се отстранят спекулантите, които купуват и препродават имоти.

"Индустриална зона "Загоре" е една от първите у нас, да не кажа първата, в които искаме да направим изначално индустриален парк. Т.е. това не са обикновени земеделски земи, в които да докараме един инвеститор и да му кажем: "ето това е терена ти, оправяй се с институциите...", посочва главната особеност на старозагорския индустриален парк  изпълнителният директор Танев. На инвеститора ще да бъде предложен напълно готов продукт -  готов проект, готов подробен устройствен план, плюс ток, вода газ, включително и връзки за интернет. "Искаме, когато инвеститорът стъпи на своя парцел, буквално на следващата седмица да може да стартира собствения си производствен проект", допълва Танев. Това може да става и паралелно с изграждането на общата инфраструктура, тъй като и в момента в индустриалната зона има достъп от всички страни.

Цената на труда поскъпва

заради "умните производства"

"Аз съм на мнение, че икономиката на "ишлеме" вече е изчерпана, затова и основният ни стремеж е да изградим индустриален парк от модерен европейски тип, който ще привлече инвеститори от т. нар. умни производства, с висока добавена стойност", казва изпълнителният директор Радослав Танев.  И общинското ръководство, и ръководството на зоната обаче не стоят със скръстени ръце да чакат "неволята да дойде", а се готвят да посрещнат подобни инвеститори. Тази есен например, по инициатива на младия кмет на Стара Загора Живко Тодоров, който е с отворени очи за новото, ще стартира безплатно обучение по информационни технологии за ученици от всички възрасти. То ще бъде в няколко панела в зависимост от възрастта - компютърна грамотност, виртуална реалност, роботика и т.н. Ще се финансира от общинския бюджет и ще се води от изтъкнати специалисти от природо-математическата гимназия. "Неотдавна при нас гостува проф. д-р Живка Овчарова, светило в областта на виртуалната реалност от Института в Карлсруе. Договорихме се да разработим общ проект и се надяваме да стартира до края на годината", добавя друг щрих към подготовката за новите технологии изпълнителният директор на на индустриална зона "Загоре" Радослав Танев.

Тези нови, модерни производства, за които се готвят в Стара Загора, при всички случаи ще  вдигнат и заплащането в региона, което и сега е сред най-високите в страната. И с това очевидно ще трябва да се съобразяват и местният бизнес, и бъдещите инвеститори в индустриална зона "Загоре". Шефът и Радослав Танев припомня любопитен случай от многото си срещи с потенциални инвеститори. Преди време дошъл представител на италиански консорциум и казал, че е готов да инвестира в модерно производство тук, но ще му трябват 35-40 инженери. Като го запитали какви заплати предвижда за тях, италианецът отговорил: "400-450 евро". И бил много разочарован като му казали, че за такива пари да наеме инженерни кадри в Стара Загора е "кауза пердута". "Няма как при нас да стъпи инвеститор, който иска да произвежда нещо на ишлеме с голям брой евтина работна ръка, защото няма как да я наеме", казва Танев. И дава друг пример с едно изследване и анализ на Индъстри уоч, че в началото на тази година наемането на един монтажист в Стара Загора струва със 70 евро по-скъпо в сравнение със съседните райони. Затова и ръководството на общината, и на зоната няма да държат инвеститорите да бъдат непременно от чужбина. Към момента интересът на наши и чужди инвеститори дори бил почти еднакъв. "Има вече и чужди, и наши фирми, с които сме разговаряли по няколко пъти. Питат вече за конкретни неща - за размер и цена на имотите, кога ще обявим конкурсите и т.н.", посочи засиления инвеститорски интерес шефът на зоната Танев. Сред тях били две мощни фирми в областта на транспорта, индийска фирма от хранително-вкусовата промишленост, австрийска фирма, която вече е стъпила в България и др.

Градът под липите

привлича работна ръка

Създателите на индустриална зона "Загоре" не се страхуват, че липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка може да спре развитието на индустриалния парк и на региона. Те сочат една обнадеждаваща тенденция: за пръв път през миналата година е спряло изтичането на активно население от Града на липите и общината - тези, които за се заселили тук, вече са повече от напусналите. В Пловдив заради икономическа зона "Тракия" това е случило преди 4-5 години. А колкото и да е странно, Градът под тепетата вече привличал работна ръка и от столицата заради високото заплащане.

А Стара Загора по общо мнение, освен високите заплати, предлага и много добра жизнена среда, в която младите хора могат да създадат семейство и да отгледат спокойно своите деца. Не случайно Градът на липите, потънал в зеленина, с "планина в града", както го наричат заради прочутия парк Аязмото, на два пъти бе обявяван за "Най-добрия град за живеене" у нас. В последните 4-5 години по официална статистика, в социалната инфраструктура на областния център и общината са инвестирани над 350 млн. европейски средства, който промениха изцяло облика на Стара Загора. За пръв път в най-новата история на града бе създаден нов парк от над 90 дка -  "Артилерийски". Благодарение на гражданската активност на хората и далновидността на общинското ръководство бе съхранен за поколенията и запуснатият по времето на комунизма парк "Бедечка". Няма съмнение, че в следващите години това ще бъде още един зелен оазис в Града на липите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай