Габровски проект с награда от ЕС

Той е модел за универсална превенция чрез иновативен подход - събиране на възрастни хора и младежи , които живеят и работят заедно на село

Габровски проект с награда от ЕС | StandartNews.com

Проектът на община Габрово „Приеми ме на село“ получи наградата за превенция на наркотиците за 2018 г. на групата „Помпиду“ на Съвета на Европа за сътрудничество в борбата срещу злоупотребата и незаконния трафик на дрога.това съобщиха от общинската администрация. Габровският проект е  бил отличен от 7-членно младежко жури заедно с още два проекта от Гърция и Турция в конкуренцията на 18 кандидати. Той е модел за универсална превенция чрез иновативен подход - събиране на  възрастни хора и младежи , които живеят и работят заедно на село.
 През 2013 г.е създадено първото приемно село – Новаковци, приело първите 10 младежи със зависимости. С всяка година интересът се увеличавал и досега 320 младежи от страната и чужбина са били част от инициативата.  Плакетът, дипломата и чек за 5 000 евро са били връчени на габровката Вероника Йосифова, автор на идеята и доброволец в Младежкия съвет по наркотични вещества, по време на 17-ата министерска конференция на групата „Помпиду“. в норвежкия град Ставангер. 
 „Вярвам, че едно от най-важните неща за изграждането на света е общуването между хората. Като доброволец знам, че един от основните фактори за рисковото поведение на младите хора е липсата на адекватна ценностна система, на социални модели за подражание и на принадлежност към общност" – казва Вероника  по време на награждаването. 
Средствата от тазгодишната награда ще подкрепят изпълнението на дейностите през 2019 г.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай