Двойно финансиране по програма "Транспорт" иска Папазов

Двойно финансиране по програма "Транспорт" иска Папазов | StandartNews.com

Варна. На представителното заседание на Министерски съвет идната сряда министърът на транспорта капитан Данаил Папазов, заедно с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, ще искат двойно повече- 50 на сто национално сърефинансиране или общо 3 милиарда евро от бюджета по оперативна програма "Транспорт" за следващия програмен период.

Във ваканционен клуб "Ривиера" започна конференция с участието на бизнеса и конституциите, на която се дискутират проектите по оперативна програма "Транспорт" за програмен период 2014-2020 г.

"Трябва да сме готови с два пъти и половина повече проекти, за да не изпуснем нито един процент европейско финансиране", каза министър Папазов.

Той представи приоритетите в железопътната инфраструктура, за чийто проекти ще са необходими около 1 млд евро.

Жп проектите включват довършване на цялата линия Пловдив-Бургас, София-Септември, но на първи етап до гара Елин Пелин, където най-много се губи за пътуване. Жп линията Карнобат-Синдел също е приоритетна.

Приоритетна е и връзката Русе- Варна, за изграждането на която се необходими 305 млн. евро и която заедно с изграждането на интермодалните терминали Русе и Варна ще привлече все повече товари от Костанца към пристанището в морската столица.

В жп проектите е приключването на метрото и третия му лъч от бул. "Янко Сакъзов" в столицата в посока Перник. Необходимите средства са 280 млн. евро.

Задължително в пътния сектор по оперативна програма "Транспорт" е завършването на магистрала "Струма", което е на 3 етапа, но остава най-тежкият и труден през Кресненското дефиле. Необходимите средства са около 600 млн. евро.

В края на октомври се очаква да бъде открит тунела в Босфора, което ще засили трафика към "Дунав мост 2" и затова е необходимо строителството на пътя, свързващ магистрала "Струма" с Видин, каза транспортният министър.

Пари за магистрала "Хемус" ще се търсят от намаления на проектните цени и преди всичко от националния бюджет. Предвижда се нейното изграждане да бъде от Ябланица до пътния възел, който води до Плевен и Ловеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай