Драма с въздуха на Русе. Министър даде дума

Юлиян Попов се срещна с гражданите

Драма с въздуха на Русе. Министър даде дума | StandartNews.com

Проблемът с въздуха на Русе има вече 36-годишна история и въпреки това продължава да е актуален. Десетки протести и блокади на граничния пункт Дунав мост организираха хората и решение няма. По време на първата копка на бъдещата магистрала Русе - Велико Търново премиерът акад. Николай Денков се срещна с протестиращи и обеща, че ща изпрати министъра на екологията в Русе, за да се намери решение на проблема. Така вчера министър Юлиян Попов пристигна в Русе на двудневно посещение и се срещна с граждани. 

Това е едва вторият министър на екологията, който има смелост да се срещне с нас, коментираха хората още в началото на срещата, която по регламент трябваше да продължи час, но отне три. Чуха се както емоционални изказвания, така и сериозни, аргументирани и професионални мнения. Като това на арх. Драгомир Стоянов, който представи факти и доказателства, че пречистващата инсталация на фирмата за производство на алуминиеви глави за автомобили "Линамар" всъщност не е изпълнена както трябва и фактически не работи.

Председателят на сдружение "Дишай, Русе" Ростислав Кандиларов представи на екипа на министър Попов в писмен вид предложения за решеване на екологичните проблеми.

"Хората кацат на Марс, ние не можем да измерим какво има във въздуха тук. Нелепо е", подчерта той. И заяви категорично, че глобите трябва да са превантивни, а не да могат да се калкулират. "Държавата трябва да има механизъм, по който когато има нарушаване, да затваря производствата, а не да им пише предписания". 

В края на срещата с гражданите министър Юлиян Попов заяви твърдото си намерение да намери решения.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай