Доматена ракия показаха на празника на домата

Под наслов „Дон Домат – плодът-зеленчук“ старозагорското село Горно Ботево почете днес най-обичания и популярен зеленчук.

Доматена ракия  показаха  на празника на домата | StandartNews.com

Под наслов „Дон Домат – плодът-зеленчук“ старозагорското село Горно Ботево почете днес най-обичания и популярен зеленчук. Единственият у нас празник на домата се провежда за трета поредна година. "Реколтата, както навсякъде е слаба, но това не ни попречи отново да се съберем и повеселим", каза секретарят на читалище „Пробуда 1927“ Гергана Вълчева, инициатор и главен организатор на празника. 
   Изложбата на домати по традиция се радваше на най-голям интерес сред местните и гостите. Освен традиционните за селото сортове като Розово сърце, Розов дар, Биволско сърце, Идеал, Паулина, Фантазия производителите показаха и малко познати чужди сортове като Биг Бийф.  Сръчните и работливи горноботевки пък демонстрираха кулинарните си умения с най-различни вкусотии от домати. Освен гордостта на българина - шопската салата на традиционната изложба човек можеше да опита и мъфини, домашно сладко, спагети, всякакви туршии и разядки. За любителите на силния градус не липсваше и истинска скросмъртница - домашна доматена ракия. "Не е люта, но от 50 грама, замайва главата", похвали я един от майсторите.
  С най-голяма радост и хъс в аткрактивните състезания на празника се включиха децата от селото. Те децата главните участници в традиционните състезания – пренасяне на домат върху дъска за хляб, надяждане с 1 кг домати без ръце, качествено белене на зеленчука и др.
   В Горно Ботево все още живеят постоянно близо 1000 жители и се раждат дори деца. Все още живо е и 102-годишното селско школо. 
Фото - NBP.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай