Бруталната майка вярвала:Бог сваля температурата

Дават пребитото момиченце в приемни семейство

Бруталната майка вярвала:Бог сваля температурата | StandartNews.com
  • Дават пребитото 3-годишно момиченце в приемни семейство

Бруталната майка от Перник, която преби жестоко дъщеричката си, снимайки сама побоя, била крайно религиозна – до степен на фанатичност. От профила й във „Фейсбук“ се вижда, че преди около месец има публикуван друг видеоклип с детето, в който тя мери температурата му и вярва, че нейният бог е помогнал тя да бъде свалена, съобщи бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Задържаха майката на пребитото дете

Ужасният случай на насилие, който потресе цяла България, е резултат от комплексни причини. От една страна крайните убеждения на майката, от друга желанието й да привлече вниманието на съпруга си. Видеото започва с думите й: „Понеже баща ти не те обича, не обича и мен…“ и продължава с множество удари от страна на майката към 3-годишното момиченце.

Клипът се появява в социалната мрежа, след като бащата, който не живее със семейството си, го дава на близка, за да го разпространи и така да предизвика реакцията на обществото и институциите. Възмутени граждани веднага се насочват към жилището на 32-годишната майка, за да спасят детето. Социалните работници реагираха светкавично, заедно с полицията се организирахме за 20 минути, каза за бТВ социалният министър Деница Сачева.  Целта ни беше да не допуснем и опити за саморазправа от страна на възмутени граждани, каза тя. Полицията вчера отведе майката в районното управление в Перник, а детето е настанено в център от семеен тип.

По неофициална информация бащата също е задържан, тъй като се смята за съучастник. Също по неофициална информация има и други записи за насилие над детето за насилие от страна на майката, с които бащата е разполагал отдавна, но не е сигнализирал навреме институциите.

Условията, в които живее детето, са добри, но не е било недохранено. Но отношението на майката тревожи всички, каза социалният министър.

„Детето се чувства добре. Нощта е минала спокойно“, каза Румяна Герова, началник отдел „Закрила на детето“ в Перник. Тя се е видяла и с майката, която по думите й е била лаконична в обясненията си за случилото се. Казала е, че по този начин иска да привлече вниманието на бащата. Според нея той не се грижи достатъчно за тях и това е нейният начин да го предизвика да полага повече загриженост. Досега не е имало подобни сигнали за семейството.

Преди това майката е живяла в София, а от около година и половина – в Перник. Социалните служби са наблюдавали семейството в рамките на шест месеца след излизането й от услугата „Звено, майка и бебе“ през 2019 г. Настанена е там, защото тогава е останала без жилище и подкрепа на близките си. В този период не са констатирани рискове за детето.

Детето най-вероятно ще бъде дадено в приемно семейство. За момента това е най-добрият вариант за него. Ще бъдат проверени баби, дядовци и роднини по майчина и бащина линия, за да се види дали някой от тях не е подходящ да гледа малкото дете.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай