Безплатно пътуване за децата до 14 години в Стара Загора

От 1 февруари

Безплатно пътуване за децата до 14 години в Стара Загора | StandartNews.com

От 1 февруари децата на възраст до 14 години ще ползват градския транспорт в Стара Загора без заплащане.

Безплатно ще е пътуването и за всички до 7-годишна възраст в междуселищния транспорт, а ползващите го от 7 до 14 години ще заплащат 50% от стойността на билета.

Това стана ясно, след като Общинският съвет подкрепи предложението на кмета Живко Тодоров, което в във връзка с Постановление на Министерски съвет от края на декември миналата година, предаде „ДарикНюз“.

Отстъпката от цената на месечната абонаментна карта за учащи и пенсионери ще бъде 50% за градски и междуселищен транспорт. За първи път бе прието намаление и за картите на хората с увреждания над 70,99% с 25%.

Така направените предложения имат за цел да бъде насърчено пътуването с абонаментни карти без ограничение на броя на пътуванията на преференциални цени, вместо с билети, а предлаганите компенсации са в полза на уязвимите социални групи.

Общинският съвет прие цени за карти на електронен носител, с неограничен брой пътувания по Централна градска мрежа, от 1 февруари, за пътуване на учащите в старозагорски учебни заведения за месец да струва 5 лева, а за три - 15 лева.

Всички учащи - ученици, студенти и докторанти редовно обучение, от учебните заведения разположени на територията на града, с адрес на територията на община Стара Загора, ползват месечна персонализирана абонаментна карта на електронен носител с 80% намаление от стойността на редовната цена на месечната персонализирана абонаментна карта от съответното населено място до Стара Загора и обратно.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай