Банско е сигурна и безопасна дестинация

Екипът на министър Мариана Николова инспектира ски курорт №1

Банско е сигурна и безопасна дестинация | StandartNews.com

Банско е сигурна и безопасна туристическа дестинация. Това беше констатирано от екип на Министерство на туризма, воден от министър Мариана Николова. По време на инспекцията тя беше придружавана от кмета на община Банско Иван Кадев, Иван Обрейков -маркетинг директор на фирмата концесионер на Ски зона Банско и народния представител Александър Мацурев, на които благодари за положените усилия.

Въпреки че са изпълнени всички предписания на здравните власти и на указанията на Министерство на туризма, е необходимо да се предприемат допълнителни мерки, които да гарантират хигиената и безопасността на туристите, препоръча министър Николова. За да не се получава струпване на хора в близост до местата, където се продават храни и напитки за консумация на открито, да се поставят мини пейки и малки маси, за да могат туристите да се хранят нормално. Да се поставят и достатъчно на брой химически тоалетни в ски зоната, бяха част от указанията на министър Николова.

Тя обърна внимание на общата отговорност на всички заети в туристическия бранш за спазване на правилата, както и на личното поведение на туристите, свързано с безопасността, за да може ски курортите да останат отворени. Министър Николова бе категорична, че храненето в ресторантите на хотелите ще се осъществява в рамките на лимитирания час 22.00 ч., като допълнително министерството препоръчва на бранша да бъде осигурен сменен режим за изхранването, за да може да се избегне всяко струпване на хора. На този етап е невъзможно посрещането в хотелите на Новата 2021 година.

„Всеки ден наблюдаваме обстановката, следим я прецизно по отношение на това да видим с колко намаляват бройките и какви са възможностите евентуално след Нова година да отпуснем мерките”, заяви министърът на туризма.

Тя допълни, че в компетенциите на РЗИ и БАБХ е да проверяват спазват ли се правилата, но и местните власти и туристическия бранш могат да въведат свои мерки и даде за пример Пампорово, където има ковид-охрана към хотелите и на самото ски-съоръжение и не допуска струпване на хора.

Министър Николова подчерта препоръката на на СЗО за прекарване на повече време на открито в планините. Хубавото време е предпоставка в Банско да дойдат много хора през празничните и почивните дни и от нашата дисциплина ще зависи да имаме зимен сезон, макар и очакванията са да посрещаме най-вече български туристи и от балканските страни, които могат да се придвижват с автомобили по т.н. здравни коридори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай