Археолози за „Бонония”: Това е най-голямата римска крепост по Долен Дунав

Археолози за „Бонония”: Това е най-голямата римска крепост по Долен Дунав | StandartNews.com

Видин. Ден след приключването на разкопките на кула № 8 от римската крепост „Бонония" във Видин ръководителят им доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН обяви: Няма съмнение, че „Бонония" е била най-голямата римска крепост по Долен Дунав.

Тя се е простирала върху площ от 200 дка от сегашния център на града до крепостта „Баба Вида". Стените и имат дебелина от 2,70 до 3 метра, а диаметърът на разкритата кула №8 – 30 метра. В кулата са открити монети и керамика, която дава възможност строежът на крепостта да бъде датиран. Преди 40 години археолози са обявили, че е строена в края на третия и началото на четвъртия век. Нумизматичният материал дава възможност да се определи, че „Бонония" е строена през 20-30-те години на четвъртия век. Това е станало по време на император Константин.

В момента строители, които работят за обновлението на водния цикъл на Видин, откриват други точки на крепостта в други части на града. Няма съмнение, че това е било мощна крепостна система – най-голямата, открита досега по Долен Дунав, твърди доц. Димитров.

Археологическият обект е нанесен на кадастралната карта на Видин, а историческият музей в града е поискал от министерството на културата да го обяви за паметник на културата. Това има значение за неговото опазване от нови инвестиционни намерения и проекти. Някои части от крепостта вече лежат под жилищни блокове, паметници и градинки. Видин е построен върху развалините на „Бонония", смятат археолозите.

Находките от крепостта „Бонония" ще бъдат показани на изложба през пролетта на 2015 година. След месец започват и разкопки в античиня град Рациария. За тях министерството на културата е отпуснало 80 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай