Петък,

250 курса за извозването на боклука от р.Искър

От: Мартина Суботинова -
173
250 курса за извозването на боклука от р.Искър
A
A
A

Поне 250 курса или около 20 хиляди километра трябва да бъдат изминати, докато реката придобие предишния си вид. Това е прогнозата на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров.

До края на седмицата плаващото сметище по река Искър край Своге трябва да бъде изчистено. Тежка техника днес разбиваше леда в реката. На по-късен етап в почистването ще се включат и лодки, предаде Дир.

Опитите плаващото сметище в Искър да бъде разчистено продължават вече три дни. Минусовите температури се оказват сериозно предизвикателство за екипите.

"Въпреки тежките метеорологични условия хората работят по 10 часа на ден. Около 12 декара бяха боклуци, наноси. Виждам, днес съм почти цял ден тук, че доста са напреднали", заяви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров за NOVA.

Боклуците обаче се товарят само в един камион. Причината - стената на ВЕЦ-а не може да издържи техника, по-тежка от 50 тона. От Своге отпадъците се извозват до депото в Костинброд.

"Най-важното нещо е да не допуснем да преминат през съоръженията на ВЕЦ-а отпадъци, които да замърсят поречието на реката през града и надолу, на север", категоричен е Илия Богданов, заместник-кмет на Своге.

Освен тежки машини предвидено е в разчистването да се включат и лодки.

"И лодки ще се включат, които също ще помагат на по-късен етап. И ние като институции имаме нашата вина, тъй като тези речни корита не са почиствани - специално говоря тук в Софийска област последните 30 или 40 години", посочи областният управител на Софийска област Илиан Тодоров.

От общината в Своге казват, че налагат санкции за замърсяване, но не винаги могат да хванат нарушителите в крачка. Глобата е от 5000 до 2000 хиляди лева.

"Манталитетът ни на туристи не е добър. До всеки, който е излязъл на пикник, инспектори ли да слагаме. Това е невъзможно", заяви областният управител.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Своге Искър

Още от категорията