Епизод 19! Болката на прехода! Хора-хищници изместиха интелигенцията

Хъшовете от Ботевата механа отиваха в Балкана, днешните - в министерски кресла, казва големият историк

Хора с хищнически инстинкти изместиха интелигенцията. Това заяви чл.-кор. проф. Иван Илчев в подкаста на "Стандарт", правейки анализ на 34-годишния преход у нас. 

Издателят на "Стандарт" Славка Бозукова разговаря ексклузивно с него за духа и посланията на легендарния ресторант "Яйцето" в Софийския университет, който миналата седмица бе възкресен от "Наследство БГ" като модерен изследователски център с лаборатории за документи от културното наследство. Сред темите на разговора бяха още Бранд България и годишнината от Априлското въстание.

Епизод 19 на подкаста "Чудесата на България", излъчен на 24 април 2024 г., може да гледате в специалната рубрика Podcast в Агенция "Стандарт" и в YouTube канала на "Стандарт". Може да го слушате и в Spotify.

Повечето от хората, които в зората на демокрацията обсъждаха в "Яйцето" идеите за нова България, нямаха тази стръв да бъдат на всяка цена начело, на всяка цена да заповядват, на всяка цена да се замогнат. Те бяха изместени от други хора с много по-стръвни, хищнически инстинкти, които в това общество очевидно се реализират по-добре коментира чл.-кор. Иван Илчев. 

По повод сравнението, направено от проф. Боян Биолчев, че някога "Яйцето" било соцвариантът на Ботевата механа, големият историк заяви: "Метафората е красива, но бих казал, че хъшовете, които пеят бунтовни песни в Ботевата механа, след това излизат в Балкана и с живота си доказват правото си да бъдат печеливши в спора с властта. Докато при „Яйцето“ излязоха хората и седнаха в министерските кабинети. Седнаха в креслата".

Днес изобщо не си и даваме сметка за героизма на Априлското въстание, категоричен е чл.-кор. Иван Илчев. 

Аз винаги съм се чудил как тези хора са имали куража да се надигнат, допълни той. 

В началото на ХІХ век в Сърбия мюсюлманското население е под 5% и зад гърба на Сърбия има обширна граница с Австрийската империя. Когато Гърция въстава, там мюсюлманите са между 5 и 10%. Гърция има 12 хил. километра брегова ивица, пристанища, през които може да дойде помощ от всякъде. 

Когато българите се вдигат на въстание, мюсюлманите у нас са 30% и са добре въоръжени. Вече е построена и Барон-Хиршовата железница, по която турската армия е можела за 6 часа да стигне от Одрин до Пловдив, каза проф. Илчев. 

Той изтъкна и още един факт за Априлското въстание, който рядко се споменава. Като резултат от Кримската война, от войните на Русия с Османската империя, десетки хиляди черкези се преселват в Османската империя и османското правителство ги настанява в български села. Нарежда на българите да им строят къщи, защото те са бежанци. Но голяма част от тях идват от планините на Кавказ, нямат навика да се занимават със селско стопанство и при тях основа на икономиката е бил грабежът. И те го прилагат към българите, които не са въоръжени. Та още тогава българите са казвали "ако не бяха черкезите не знаем дали щяхме да се вдигнем", заяви чл.-кор. Иван Илчев.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай