Защо политолог нарече изборите бой на фенклубове

Може да се стигне до двойни парламентарни избори, смята проф. Тодоров

Защо политолог нарече изборите бой на фенклубове | StandartNews.com

Ясно е, че в България дебат за политиката няма. Разделили сме се на фен клубове точно както във футбола. Тази оценка за предизборната кампания, която вече тече, макар и формално да започва официално утре, 5 март, даде политологът доц. Стойчо Стойчев. Той и колегата му проф. Антоний Тодоров коментираха пред БНТ започналата надпревара.

Кампанията тече, утре просто ще бъдат поставени някакви граници, каза проф. Тодоров. Според него думите на президента Румен Радев на 3 март са е част от историята на противопоставяне между президента и премиера.

Става въпрос за двама души с много високо его, които заемат високи държавни позиции. Воюват не две институции, а двамата души, които ги заемат“, каза и доц. Стойчев.

Според проф. Тодоров самата конституционна уредба предполага конфликт и напрежение межди институцията на президентството и на изпълнителната власт. Той изрази мнение, че политиката не е шоу, а от нея зависи как ще живеем.

Доц. Стойчев пък каза, че не трябва да се прекрачва добрият той в противопоставянето между институциите: „Когато възникнат конфликти, трябва да търсим тяхното институционално разрешение. През последната година видяхме, че се търсят опити конфликтите да не се решават институционално. В такава обстановка трябва да имаме помирител, а не обединител.“. Президентската институция вече не е център на баланс според Стойчев, а страна в конфликта.

Проф. Тодоров заяви, че залогът на тези избори е дали правителството ще бъде с ГЕРБ или без ГЕРБ. Той не изключи възможността следващият парламент да не може да формира правителство и да се стигне до нови избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай