Защо ГЕРБ остават първи и как гледат Слави?

Вижте коментарите на Андрей Рачев и Георги Харизанов

Защо ГЕРБ остават първи и как гледат Слави? | StandartNews.com

Въпреки протестите, скандалите, смените на министри, ГЕРБ остават първи според всички социологическите проучвания. През последните дни социолозите дори казват, че разликата с БСП се е увеличила. Защо? Своите версии дадоха в ефира на бТВ десният анализатор Георги Харизанов и социологът Андрей Рачев.

Според Харизанов тайната е в лидера Бойко Борисов. „ГЕРБ е лидерски проект и той се солидаризира силно със своя лидер, докато Борисов няма конкурент на лидерски терен, какъвто той няма, нещата ще продължават да бъдат такива, а хората да се чудят защо ГЕРБ пак качват доверие“, коментира той.  

Попитан обаче защо Борисов е на трето място по обществено доверие – след Слави Трифонов и Мая Манолова (б.р. според проучване на „Маркет линкс“), Харизанов каза: „Някой актуален поп-фолк изпълнител може да излезе и още по на чело, а не като г-н Трифонов, отказал се. Нищо не говори това – харесване и избиране са две различни неща“.

От своя страна Андрей Райчев обясни, че ГЕРБ запазват първото място, но само сред хората, решили категорично за кого да гласуват. Според него е възможно останалите да разместят процентите.

„Основният въпрос е защо БСП не качват проценти – те са между 500 и 600 хил. души в страната, при обичайния милион. БСП никога не е била лидерска партия, имало е силни лидери, но Корнелия Нинова промени характера на БСП, а това беше изключително сложно. Проблемът е, че тази партия не е същата, която Борисов срещна през 2009 г. на изборите, когато се появи на политическата сцена“, допълни Райчев.

Харизанов призна, че качествата на Цветан Цветанов при организирането на избори определено липсват сега в ГЕРБ, но липсвали и други неща – саморазправата с коалиционните партньори. „Това, след мандат всички да те мразят, дори тези, които са управлявали с теб – това също липсва“, каза Харизанов и обясни, че сега листите на ГЕРБ се редят от областите организации и административният ръководител на партията Цветомир Паунов, но последната дума ще имат Изпълнителната комисия и Бойко Борисов.

Относно представените вчера лидери в партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, Райчев заяви, че нищо харизматично не е видял. „С цялото шоу, което той направи вчера, каза едно нещо: „Това са професионални хора, аз съм сериозен човек и съм се опрял на сериозни хора, ще управлявам тази държава сериозно“. За него това е много важно, защото има подозрение да не би това да е поредният Яне Янев, Бареков и т.н. Слави е третият цар след Симеон и Борисов. В България няма дискусия ляво-дясно, у нас има дискусия за човек. Главният конкурент на Борисов е друг вид Борисов и това е Слави Трифонов“, посочи социологът.

Харизанов добави, че лидерът на социалистите трябва да е притеснена за второто си място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай