За първи път! Преференции изместиха трима водачи

Над 43% от избирателите са използвали преференции

За първи път! Преференции изместиха трима водачи | StandartNews.com

За първи път вотът с преференции измести трима водачи на листи. При преференциалния вот кандидатът не само трябва да мине прага от 7% за дадена листа, но и предпочитанията за него трябва да са повече от тези на водача. В същото време според правилата за преференция в полза на първия в списъка се счита и когато в бюлетината няма отбелязано предпочитание. Така досега разместването стигаше само до второто място.

РЕШЕНИЕТО НА ЦИК ЗА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Над 43% от избирателите са използвали преференции. Пренарежданията в листите на шестте партии в 45-ото НС са общо 157, съобщи Институтът за развитие на публичната среда пред БНР.

Най-много преференции са използвали избирателите на коалицията ГЕРБ - СДС - около 54%. Именно в техните листи са две от най-значимите размествания. Както „Стандарт” вече съобщи, вторият в листата на ГЕРБ – СДС в Хасково Георги Станков е успял да привлече 13 828 лични гласа, като по този начин е изместил първия в списъка Делян Добрев. Той е имал само 1338 лични преференции, като към тях се прибавят и останалите 8720 бюлетини без преференция. В Хасково ГЕРБ – СДС има три мандата и това праща в НС и Станков, и Добрев. Третият от ГЕРБ, който ще се сдобие с депутатско място, е петият в листата - Сашо Савов.

В Благоевград последният в листата, 22-рият Стефан Апостолов – син на кмета на Симитли, измести водача Росен Желязков. Апостолов спечели 9497 лични гласа и така минава 7% бариера. На свой ред Желязков има 2378 преференции, но когато към тях се добави и вотът без предпочитания, той събира 9236. От Благоевград ГЕРБ вкарват четирима. Желязков съобщи в четвъртък, че ще избере да е депутат от София, където е роден.

Най-малко преференции са използвани от избирателите на „Има такъв народ“ и ДПС. В същото време обаче именно при листа на движението е и третият случай на преференциален вот, изместил водача, съобщи „Монитор”. В 26-и МИР София област Александър Методиев от ДПС е успял да изпревари водача в листата на движението Руслан Коларов с 2143 лични гласа. Той обаче подаде заявление за отказ от депутатско място. Същото е направил и самият водач на листата Руслан Коларов. Така от София област ще влезе вторият – Цветан Енчев, тъй като движението има само един мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай