Янко Янков: Стимули за българското земеделие

Проблемите на земеделските стопани са свързани с трудностите при получаване на субсидии, заяви кандидатът за народен представител

Янко Янков: Стимули за българското земеделие | StandartNews.com

Ще работя за отстраняване на проблемите, спъващи развитието на земеделието и земеделските производители. Това каза кандидатът за народен представител на „БСП за България“ от 24 МИР Янко Янков.

„На територията на 24 МИР, по-специално в район „Кремиковци“, има земеделски земи, които представляват пасища, мери и ливади или са засети със зърнени култури. Те обработвани от регистрирани земеделски производители. Проблемите, които срещат земеделските стопани, както в цялата страна, така и тук, са свързани с огромни бюрократични трудности при получаване на субсидиите по Програма за развитие на селските райони

(ПРСР) и при реализацията на тяхната продукция“, обясни той.

По думите му причините са много, но се откроява липсата на желание за отстраняването им. „Един от начините за решаването на проблемите, свързани с дублажи и несъответствия, е спешната необходимост от ежегодното актуализиране на системата „ИСАК“ и обвързването й с кадастралната карта“, заяви социалистът.

Според него е важно да се предвиди засичането на информацията от сключваните споразумения за формиране на масиви за ползване с действително засятото, да се извършва автоматично с актуални ортофотокарти.

„За да се приключи с разминаването в номерата на имотите между данните в КВС и информацията в кадастъра е необходимо бързо и качествено осигуряване осъвременяването на информацията в КАДИС и „ИСАК“ на национално ниво. И използването на Географската информационна система на локално ниво, което ще доведе до качествена промяна по администрирането на процеса“, заяви Янков.

„За стимулиране на българското производство, на дейността на средните и малките производители е належащо преразпределянето на субсидиите към производство на български плодове, зеленчуци, мляко и месо. Необходимо е и разработването на концепция и реализирането й за изграждане на мрежа от тържища, на които дребните производители директно да предлагат своята продукция“, добави още Янко Янков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай