ЦИК не знаели, че ги ваксинират. Ковид-тревоги

Не е ясно дали хората, които ще обикалят адресите, трябва да бъдат със специални облекла

ЦИК не знаели, че ги ваксинират. Ковид-тревоги | StandartNews.com

Членовете на Централната избирателна комисия не знаели, че трябва да ви ваксинират в неделя. Разбрали случайно – от медиите. Това съобщи говорителят на комисията Таня Цанева пред бТВ и сподечи ковид-тревогите на изборната администрация.

„За Районните избирателни комисии ваксинацията ще може да се направи, тъй като крайният срок за тяхното назначаване е тази седмица – 12 февруари. По отношение на секционните избирателни комисии ще стои малко по-трудно въпросът”, отбеляза Таня Цанева. Тя обясни, че имунизацията би била трудно осъществима. По думите й няма възможност според графика да се прави по-рано назначаване на членовете на секционните комисии.

Партиите могат да търсят членове, които са преболедували или вече са ваксинирани. Самата логистика обаче ще е трудна, защото става дума за голям брой хора – около 100 000 души, посочи Цанева. ЦИК очаква здравния протокол, който да определи стъпките в изборния ден.

„Протоколът ще каже екипирани ли ще бъдат членовете на мобилните секции. Изпратили сме писма до кметовете и областните управители, за да поискаме информация за секциите с над 300 избиратели (където ще бъдат поставени машини за гласуване) и за прогнозния брой подвижни секции, за да може да се направи някаква прогноза и стъпки за решаване на проблема с карантинираните граждани. Практиката показва, че една мобилна секция може да обслужи около 25-30 адреса", обясни още Цанева. Според нея трябва да се уточни  дали хората, които ще обикалят адресите, трябва да бъдат със специални облекла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай