ЦИК: Не трябва да се драматизира с машините за вота

Трябва да се съсредоточим върху това как ще се проведат изборите с наличните устройства, каза Цветозар Томов

ЦИК: Не трябва да се драматизира с машините за вота | StandartNews.com

Ще има ли достатъчно машини за гласуване за изборите?

Месец преди вота възникна напрежение между фирма „Сиела Норма” и ЦИК. 

Преди дни стана ясно, че „Сиела Норма” не може да изпълни поръчката за 1 500 допълнителни машини за парламентарните избори през юли в рамките на бюджета, поставен от комисията– 6,5 млн. лв. Причината - допълнителни разходи, както и транспорт на машини до секциите в чужбина.  

„Тази процедура вече е приключила. Снощи излезе решение на ЦИК. Очевидно трябва да се съсредоточим върху това как ще се проведат изборите с наличните устройства. Няма време за разкриване на нова процедура. При 9600 устройства ще има затруднения в организацията на изборите. Не мисля обаче, че трябва да се драматизира.

Нека все пак да напомня, че в чужбина досега не е използвана машина за гласуване и въпреки това е имало избори. Вот ще има и се надявам той да бъде организиран добре”, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред Нова тв. По думите му отговорността на ЦИК е да дадат на всеки човек правото да гласува нормално. Томов допълни, че според него е късно за опцията - наемане на машини. 

„Моето усещане е ,че вървим към робовладелско общество. Третирани сме като роби, които трябва да работят. И сме призовавали ЦИК бързо да обяви параметрите, за да може не само ние, но и нашите конкуренти да участват. Никой не би се вързал за подобна цена. Няма как с 6 милиона и половина да покрием дори половината себестойност на устройствата. От ЦИК отказват да кажат как са пресметнали цената”, заяви Веселин Тодоров, представител на фирмата-доставчик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай