Стара Загора става дигитален информационен хъб

Ще привлича хиляди хора, казаха Красимир Вълчев, Лъчезар Борисов и Мария Габриел

Стара Загора става дигитален информационен хъб | StandartNews.com

Стара Загора ще бъде център за развитие на информационните технологии. Това заяви водачът на листата в Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев. Той  провери ремонта на новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи. Средствата за обновяването и изграждането са осигурени от държавата.

Красимир Вълчев бе придружен от  заместник- председателя на Европейската народна партия, българският еврокомисар Мария Габриел, и кандидатите за народни представители Лъчезар Борисов и Радостин Танев.

„Стара Загора може и ще бъде център на развитие на информационните технологии. Има предпоставки,  има специалисти, има добър профил на района, има добра математическа школа. Можем да постигнем и това, което наричаме полицентричен модел, да имаме повече от един център за развитие на информационните технологии. Това, което можем да обещаем, защото сме осигурили средствата, че ще направим във всички останали училища такива центрове.“, каза Красимир Вълчев.

Основен приоритет на политическа партия ГЕРБ за Стара Загора е превръщането на града във високотехнологичен център, с който ще се разкрият нови работни места.

„Да превърнем областта в индустриално сърце и индустриален център с високо технологични работни места. За да запазим IT специалистите тук трябва да подчертаем, че това може да стане със запазване на данъчната система.“, добави министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Мария Габриел  уточни, че в рамките на програмите „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“ ще има сериозна финансова подкрепа за обучението по математика и компютърни технологии.

http://www.gerb.bg/files/thumbnails/news-56460-129099_detail_big.jpg

„Това което ние ще насърчим е взаймодействие. Най-напред между образованието, науката иновациите. Лаборатояита, която се предвижда за виртуална реалност, тя дава перспектива за професионалното образование, за телемедицината, за много от научните изследвания.“, заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

В подкрепа на подготовката на преподавателите ще бъдат създадени 25 Европейски учителски академии. Първите три ще стартират тази година. А в своята програма ГЕРБ са предвидили разходите за научно-изследователска дейност да нараснат двойно. От партията са категорични, че това е новият свят и бъдещето за всички студенти, които  ще спомогне повече млади хора да останат в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай