Ахмед Ахмедов: Ще подкрепим кабинет с програма и приоритети

От 7 г. настояваме за диалог за ускорено икономическо развитие на страната, казва Ахмед Ахмедов

Ахмед Ахмедов: Ще подкрепим кабинет с програма и приоритети | StandartNews.com
  • Всеки си прави политически пиар на гърба на ДПС, но ние ще им отговорим с мир в името на България
  • От 7 г. настояваме за диалог за ускорено икономическо развитие на страната, казва Ахмед Ахмедов

Заместник-председателят на ДПС по организационните въпроси Ахмед Ахмедов е водач на листата на Движението в Разград. Роден е на 17.07.1974 г. в град Цар Калоян, област Разград. Завършва образованието си в Русенски Университет "Ангел Кънчев", магистър - инженер - конструктор. От 2003 г. до 2014 г. е кмет на община Цар Калоян. Народен представител от ДПС в 43-то, 44-то и  45-то НС. Женен с 2 деца.

 

  • Ролята на ДПС в Европа и региона е оценена на много високо ниво
  •  Патриотизмът и националното достойнство трябва да бъдат носени, а не показвани
  • ДПС е партия на ценностите

 

- Г-н Ахмедов, бяхте част от делегацията на ДПС в Турция. Скандалът с манипулативния превод на думи на лидера на Движението Мустафа Карадайъ измести фокуса от резултатите от посещението. С какво срещите с президента Ердоган и четирите основни партии са важни за ДПС и за България?

- Развитието на съвременните българо-турски отношения е динамично и се основава на общоприетите принципи на взаимно уважение, добросъседство, равнопоставеност и зачитане на интересите и на двете държави без намеса във вътрешните работи. Република Турция е една от най-големите страни на Балканите с развита икономика и история, където живеят над 500 000 български граждани, прокудени от тоталитарния режим и тогавашното управление на собствената им страна, но милеещи за своята родина България, където са родени и израснали. Балканската политика на Турция се основава на единството и мира и има голям принос за добрите взаимоотношения с Балканските страни, сред които е България. По същия начин, благодарение на д-р Ахмед Доган и в основите на ДПС е заложена високата национална отговорност за единство, запазване на суверенитета и териториалната цялост на страната ни, силното желание за просперитет и ежедневна борба за запазване на мира и стабилността на България, както и зачитане на правата на всички български граждани, независимо от техния произход, религия или етнос и вече над 30 г. продължава да бъде неоспорим фактор в българската политика.Срещите ни в Турция не съдържаха нито едно държавно качество, ние бяхме посрещнати и приети в качеството ни на делегация от ДПС, но приета на най-високо ниво на държавен протокол в страната. Преди стартиране на срещите ни, с култ по полагане на венец в Мавзолея в Анкара почетохме личността на строителя на съвременна Турция - Великия Мустафа Кемал Ататюрк. Той има паметници освен във всеки град на РТурция, също така и в над 20 държави по света. Живял е у нас година и половина и в младата ни българска държава се е учил на парламентаризъм. България трябва да се гордее с това.А относно срещите с Президента на РТурция, с лидерите на големите политически опозиционни партии, с председателя на Меджлиса и с външния министър смея да твърдя, че са важни за развитието на икономическите ни отношения в България, за укрепване на конструктивни, устойчиви и добросъседски отношения, ние сме мост за добруването между двата народа на РБългария и РТурция. Партията ни провежда срещи и с други представителства на държавни органи и политически партии, където живеят български граждани, които са там с цел препитание, заради лошото управление. Но това е дълга и болезнена тема, за която времето няма да ни е достатъчно.

- Може ли уникалният етнически модел, който ДПС пази вече 30 г. в България, да стане еталон за целия Балкански регион?

- Българският етнически модел е много добър пример не само на Балканите, но и в Европа. Формулата за уникалния етнически модел е създадена през 1990 г. от нашия почетен лидер д-р Ахмед Доган, представяте ли си, ако я нямаше, какво щеше да е днес положението в България? Не искам и да си помисля. ДПС "ще стане" не, ами "Е" еталон за целия Балкански регион, защото е било във висотата на своята отговорност в името на мира, стабилността, демокрацията и просперитета в страната ни.Ролята на ДПС не само в съседните ни държави, но и в Европа и региона е оценена на много високо ниво, един от примерите е избирането за президент на АЛДЕ на г-н Илхан Кючюк. Той е дългогодишен председател на младежката организация на ДПС, а нашите либерални партньори са го удостоили с най-високия пост на либералите в Европа, защото са дали достойна оценка на работата на ДПС. Илхан е и докладчик, натоварен от ЕС да отговаря за преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС, отговаря и за разширението на Европа към Западните Балкани. Има много примери, които може да се дадат и за останалите колеги. След като ЕС споделя нашите ценности, то българските политици могат да вземат само пример за подражание от ДПС, а не да всяват разделение и омраза, защото патриотизмът и националното достойнство трябва да бъдат носени, а не показвани. През периода на своето 30-годишно развитие ДПС се превърна в гарант за мира и стабилността на РБългария по отношение на уникалния етнически модел. Всяка държава е красива със своите дадености и блага, но тези красоти могат да бъдат видени единствено ако съумеем да се пазим в обичта си и омразата си. Всичко това е благодарение на нашия почетен лидер с добро светоусещане, който реално предусеща пулса на събитията както в България, така и в Европа, и на Балканите.  

- Как си обяснявате грешния превод на думите на г-н Карадайъ - защо бе направена тази манипулация?

- По отношение на скандала с манипулативния превод не смятам, че има място за коментар, тъй като всеки си прави политически пиар на гърба на ДПС, ние ще им отговорим с толерантност, търпение, мир и любов в името на единството в България. Смятам, че многократните действия и поведението на ДПС говорят достатъчно за нашето чувство на дълг, отговорност, любов и патриотизъм към нашата свята Родина България. ДПС е партия на ценностите и 30 г. е водела стабилна държавна политика в България, подхождала е винаги с езика на родолюбието и толерантността за стабилното функциониране на демокрацията и устойчивостта на политиките за развитието на младите хора.

- И в тази кампания, както и в предишната, ДПС настоява за диалог по приоритетите на страната. Възможен ли е той след изборите и до какъв тип управление трябва да доведе?

- Днешната реалност с наблюдавания разпад на държавността, криза в институциите, липсата на доверие от страна на българските граждани, политическата нестабилност, застрашаване на демокрацията води до криза, от която единственото решение и изход е политическият диалог. Пътят към просперитета на България е диалог в името на нормализацията на политиката, диалог за връщане на доверието, диалог между институциите, диалог в името на подрастващите поколения, за да им завещаем по-добро бъдеще и диалог за подобряване на качеството и стандарта на живот на българските граждани. Ние настояваме за диалог от близо 7 г. с ясна програма за ускорено икономическо развитие на страната. Тази програма ще допринесе за укрепване на всички сектори на обществения живот като икономическа, социална, образователна, здравна, културна и т.н. Отговорността за положението, в което се намира страната пред всички нейните български граждани, е на политиците, ние от ДПС подчертаваме ясно, че сме готови за диалог в името на единството, просперитета и бъдещето на България.

- Какво правителство би подкрепило ДПС?

- Движението за права и свободи ще подкрепи правителство, което ще бъде съставено на програмна основа с ясни приоритети за България. Кабинет с ясна и точна програма за ускорено икономическо развитие на страната, за да има по-висока и ефективна производителност във всеки сектор, в полза и услуга на българските й граждани.

- Като зам.-председател на ДПС отговаряте за организационните въпроси. Движението отново показва идеална предизборна кондиция. Какви цели си поставя ДПС в кампанията?

- ДПС води позитивна и толерантна кампания, като енергията на всички членове, симпатизанти и поддръжници се усеща и предава ускорено и динамично. Една от целите ни е постигане на разбирателство, единство и равенство между българските граждани чрез формиране на последователна и категорична национална политика, като се зачитат правата и свободите на всички общности в страната. В ускорено развиващия се динамичен свят, изпълнен с предизвикателства, с новости и технологии, имаме дългосрочни цели в полза на всички български граждани и страната ни, като излизането от настоящата криза ще доведе до икономически просперитет и устойчиво развитие на всички области и общини в страната, чрез стимулиране на по-високата производителност на всички сектори и сигурност за гражданите.      

- Рестарт на държавността е слоганът на ДПС на изборите. Какво в Разград, където сте водач на листата, трябва да се рестартира?

- Както Разград, така и всички 27 области имат нужда от рестарт на държавността. Листата на ДПС в Разград е от млади хора, експерти в сферата на местната политика, инженерство, архитектура, спорт, култура и право, които ще допринесат за развитието на региона и страната ни. Чрез рестарта ще допринесем за промяна и възможност за инвестиции, чрез нашата програма за ускорено икономическо развитие както на страната, така и в Област Разград.

- Експерт сте по местно самоуправление, как трябва да се промени законът за местната власт по отношение на делегираните бюджети за общините?

- Нужни са реформи в регионалните структури на централната изпълнителна власт. За да се приеме нов закон са нужни специални процедурни правила като изготвяне на законопроекти, разглеждане от комисии, обсъждане и одобрение на проекта и приемане с две гласувания - на първо и второ четене. Новото правителство трябва да поеме отговорност първо да състави стабилно и здраво мнозинство в подкрепа на гражданите и страната. И пак казвам, че единственото решение е диалогът със съгласуване на програма за ускорено икономическо развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай