Разкриват секции на екзотични дестинации

Най-екзотичното място е Доминиканската република, където за целта са подадени 40 заявления

Разкриват секции на екзотични дестинации | StandartNews.com

„Министерство на вънщните работи ускорява подготовката за провеждането на изборите в чужбина. Извън България ще бъдат открити 800 изборни секции, което обаче ще бъде сериозно предизвикателство пред ведомството. Организацията ще бъде сериозна.“

Това коментира пред медиите постоянният секретар и председател на РГ "Избори" Иван Кондов, предаде Novini.bg

В МВнР са притеснени как ще се разпредели човешкия ресурс. На места ще се наложи да се изпращат хора от България. Няма все още и решение за машините за гласуване в чужбина.

“На някои места просто вече няма български общности. Имаме секции, които по закон ние ще трябва да открием, но поради липсата на българска общност, ще трябва оттук да командироваме членове. Но кой ще гласува – остава загадка", заяви Кондов.

Той обърна внимание, че тази година ще се разкриват секции и по далечни дестинации, където очевидно на 11 юли ще почиват наши съграждани.

Най-екзотичното място е Доминиканската република, където за целта са подадени 40 заявления.

“Няма да крия, че това ни затруднява. Ако там гласуват над 100 избиратели, най-вероятно и през есента, когато ще има президентски избори, отново ще трябва да отворим секция там. Най-вероятно пък тогава няма да има почиващи българи”, коментира Кондов.

“Големият брой секции създава проблеми и с връщането на книжата. Ние ще трябва да изпратим дипломатически куриер", вметна още той.

В Осака, Япония, за пръв път ще има секция. Най-много ще са секциите във Великобритания. Германия ще е на второ място, а Турция на трето. Следват Испания и Гърция като държавите с най-много секции, които ще бъдат разкрити.

Кондов и Анастасов подчертаха, че се надяват на законодателна промяна, която "да осмисли" реда за отваряне на секции. Причината е, че се разкриват твърде много такива на места, на които традиционно почиват българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай