Първи сигнали за проблеми с машините

В Полски Тръмбеш минаха на хартиено гласуване

Първи сигнали за проблеми с машините | StandartNews.com

Първият проблеми с машина за гласуване в Пловдив вече е факт, съобщават местните медии.

В 58-а секция в ОУ "Димитър Талев" в район "Южен" устройството е блокирало и в момента там гласуването е прекъснато, съобщиха очевидци.

Пред класната стая, преобразена в избирателна секция, са се били натрупали над 20 души, които не знаят ще се оправи ли машината и кога процесът ще тръгне отново.

В още две секции в Пловдив също е имало проблеми, но те вече са отстранени.

Общо 934 машини пристигнаха и бяха разпределени в Пловдив и областта. Машините вече са доставени до всички избирателни секции в града, както и изборните книжа и материали, съобщи ден по-рано председателят на 16 РИК Спас Шуманов.

Жители на Русе също информираха за проблем с машините. Част от тях не били пуснати. Около 7:15 часа станало ясно, че 1/4 от 337-те секционни избирателни комисии в града не са се обадили, за да потвърдят старта на изборния ден, предава кореспондент на "Нова телевизия".

Със сигнали за проблеми със софтуера на машините за гласуване е започнал изборният ден и в Бургаска област, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Михаил Хаджиянев пред БТА.

Става въпрос за две машини, работим по отстраняването на проблема, уточни Хаджиянев.

Централната секция в Полски Тръмбеш има проблем с машината за гласуване. В секцията във великотърновския град вече преминаха на хартиено гласуване.

В 114-а секция в Стара Загора изборният ден започна час по-късно. Причината бе софтуерен проблем на машината. Тя е била настроена да започне работа чак в 9 ч.

За момента 8 машини за гласуване не работят, предстои Централната избирателна комисия /ЦИК/ да реши как да продължи гласуването в тези секции. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БТА. По думите му това е в рамките на очакваното, защото и предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.

"В общи линии машините проработиха, но има локални проблеми", коментира Томов. Говорителят на ЦИК все още няма информация какви точно са дефектите с машините за гласуване. Затова предстои решение на ЦИК. Той добави, че Комисията се събира в 9:30 часа, ако се наложи, може и по-рано, за да реши как ще продължи гласуването на тези места.

Томов посочи, че местата, на които има технически проблеми с машинното гласуване, са: РИК 25 - в три секции, във Варна - в 2 секции, в Бургас - в 2 секции, както и в 26-ти РИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай