ЦИК: Пристигнаха още 1673 машини

В страната в 1115 секции ще има две устройства

ЦИК: Пристигнаха още 1673 машини | StandartNews.com

Вече пристигнаха допълнителните 1673 машини за гласуване на изборите на 11 юли. Те се намират в склада, където са останалите 9600 устройства. Машините за чужбина вече пътуват към дипломатическите и консулските представителства. В чужбина ще има 273 секции с 421 устройства - в 148 секции ще има по две машини. В страната в 1115 секции ще има две устройства.

Това стана ясно от редовния брифинг на говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов. ЦИК представи демоверсия на бюлетината за изборите за Народно събрание. Този път бюлетината е на 2 страници.

Цветозар Томов заяви, че на изборите на 27 юни е нямало проблеми при гласуването с машини. "На тези избори трябва да бъде преодолян психологическият проблем. Това ще се види и на президентските избори. След парламентарните избори мнозинството хора ще са гласували с машини", каза той.

ЦИК е изпратила писма до РИК-овете - с указания да не се поставят лепенки и други указателни стрелки върху смарткартите, както и да не се дезинфекцират с гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант за машините е 75% етилов спирт. ЦИК предоставя ново количество.

Има разбиране - да се изпрати указание, ако някой предприема увреждащи действия, спрямо картите, да сигнализират органите на МВР.

Росица Матева уточни, че в село Сърница на местните избори машината не е спряла, защото е прегряла. Изпитвания на машините са правени и при 0 градуса, и при 45 градуса - и те работят.

От ЦИК заявиха още, че са назначени членовете на СИК в чужбина. Регистрирани са 21 наблюдателски организации с 566 наблюдатели. До момента има подадени 14 жалби и 5 сигнала. Два сигнала са за агитация във Фейсбук.

На брифинга стана ясно, че Германия не е дала разрешение за произвеждането на изборите в две избирателни секции - в Манхайм и в Щутгард. Но българите в района могат да гласуват в други секции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай