Политолог: Възможно е и правителство на малцинството

Важно е не колко партии ще влязат в парламента, а на какъв принцип ще бъде изградено управляващото мнозинство, твърди доц. Стойчо Стойчев

Политолог: Възможно е и правителство на малцинството | StandartNews.com

Възможно е да имаме правителство на малцинството, независимо от това че може би ще е коалиционно, обяви пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според него важно е не колко партии ще влязат в парламента, а на какъв принцип ще бъде изградено управляващото мнозинство.

От патриотичните партии с най-големи шансове за влизане в новия парламент е ВМРО, смята Стойчев. „Другите формации са по-скоро временни играчи. ВМРО е организация, исторически формирана, има традиция и трайно формиран електорат“, коментира той. 

„Правилото в парламентарна демокрация като България е да имаме коалиционни мнозинства и коалиционни правителства, но от времето на тройната коалиция партиите избягват думата „коалиция“ като дявол от тамян, бягат от тази прокълната дума и говорят за обединения, алианси", добави политологът. Според него коалиционното управление е добро управление, тъй като означава договаряне на неща, които, ако са на принципна основа, гарантират минимум права и интереси на гражданите, които няма да бъдат нарушавани. 

По думите на Стойчев епидемията няма да се отрази на предизборната кампания. „Всичко опира до мобилизация и способността на партиите да мобилизират вот в своя полза. Тази степен на мобилизация не се влияе от коронакризата, смята експертът.

Според него от по-ниската избирателна активност ще загуби проектът на Слави Трифонов, защото за него биха гласували хора, които рядко ходят да гласуват и избират опция по обща атрактивност, а не по твърди идеологически сантименти. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай