Павела Митова, ИТН: Трябва да отстояваме националния интерес

Част от българите зад граница искат да се върнат, но си стоят проблемите, накарали ги да заминат

Павела Митова, ИТН: Трябва да отстояваме националния интерес | StandartNews.com
  • Част от българите зад граница искат да се върнат, но си стоят проблемите, накарали ги да заминат

Павела Митова e водещ експерт на "Има такъв народ" в сектор "Външна политика", кандидат за народен представител на партията в Стара Загора. Била е експерт в Дирекция "НАТО и Регионална Сигурност" в Министерство на Външните Работи, политически Съветник в Пети Комитет "Делегация на Европейски Съюз в ООН", Ню Йорк, експерт - Делегация на Република България в ОЗХО българското посолство в Кралство Нидерландия, Хага, Научен Изследовател по програма на IRSP към Министерство на Образованието, културата и науката на Кралство Нидерландия, Хага.

  • МВнР се нуждае от кадрови и оперативни промени, казва експертът на ИТН Павела Митова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Митова, като експерт по външна политика каква реформа е необходима в МВнР?

- От години в МВнР се наблюдават порочни практики, както при назначенията, така и в оперативното функциониране на ведомството. Материалната база на места е в окаяно състояние, вътрешната комуникация се нуждае от сериозни подобрения, а предоставяното качество на обслужване на българските граждани в чужбина е незадоволително. По тези и ред други причини, МВнР се нуждае от кадрови и оперативни промени, с цел подобряване качеството на работа на самото Министерство. Политическите назначения на посланици, регламентирани в чл. 24, ал. 2 от Закона за Дипломатическа Служба, доста често

уронват престижа на българската дипломация

и подобна практика в назначенията трябва да бъде прекратена. Понастоящем в МВнР не са рядкост и служителите не владеещи на необходимото равнище нито един чужд език, а владеенето на редки езици не се насърчава или търси умишлено, според нуждите на самото ведомство.Твърде често България пропуска ползи във външната си политика поради липса на регламент за времето за взимане на решения от референтен отдел по дадено писмо или грама. Координацията и оперативните контакти с други ведомства се извършват все още с чиновническо писмо, чийто отговор се затлачва във времето като отговорността се прехвърля на адресата. Необходими са още подобряване на информационно-аналитичната дейност на МВнР и задграничните ни представителства, повишаване на отчетността в действията, следвайки предварително поставени цели, оптимизиране на административните звена и, разбира се, прозрачност и контрол в провеждането на конкурси.

- Програмата на "Има такъв народ" предвижда засилване на ролята на България при дипломатическото отстояване на националния интерес в структурите на ЕС. Как ще се случи това? Бихте ли дала примери по конкретни въпроси?

- България е пълноправен член на ЕС итрябва да отстоява националния си интерес по абсолютно всички точки от дневния ред на Европейските структури, бидейки същевременно лоялен и предвидим партньор.

България трябва да следва свой собствен дневен ред

на Балканите, в Черноморски регион и Източното Средиземноморие.

- Ангажиментите на България като член на ЕС бяха дежурното оправдание на старата власт за липса на визови облекчения за туристи от трети страни. Как може хем да спазваме ангажиментите си към ЕС, хем да отстояваме националния си интерес и да развиваме стратегическия отрасъл туризъм?

- България има суверенното право да води диалог за облекчаване на туристическия визов режим за трети страни. Длъжни сме да спазваме поетите ангажименти към ЕС, но нека не забравяме, че всяко предложение на Комисията се преглежда и изпраща за поправки на ЕП и Съвета. Ако за дадено решение Съветът и Парламентът не могат да се споразумеят за поправките, се провежда второ четене, на което Парламентът има правомощията да блокира законодателното предложение. Трябва

да спрем да вярваме в мантрата, че България е безмълвен наблюдател

без правото да следва законоустановените механизми за отстояване на националния си интерес, чрез която бившите ни управници редовно търсеха начини за гузно оправдание на неуспеха си.

- "Има такъв народ" предлага облекчена процедура за придобиване на българско гражданско за хора с български произход. Как това ще помогне за преодоляването на демографската криза?

- Българската диаспора е не само част от нашия народ, нещо повече- без нея развитието на нацията не би било пълноценно и успешно. Бесарабските българи в Молдова, Украйна и Румъния се самоопределят като неизменна част от народа ни и бленуват за България, макар и част от тях да нямат дори лични спомени за родината си. Наличната демографска криза доведе до липса на човешки ресурс и специалисти в различни области в слаборазвитите райони на страната ни.Чрез облекчаване процедурата за придобиване на българско гражданство, за лица, при които еднозначно може да се установи български произход, се цели не само да се заселят определени райони с хора, които желаят да се завърнат на наша територия, но и да позволи на

бесарабските българи по-лесно да се интегрират

и да започнат нов, спокоен живот и работа у нас.

- Как оценяване политиката на България към българите зад граница? Какво трябва да се направи, за да привлечем обратно в Родината част от сънародниците си?

- Според мен, всяка една мярка за разрешаване да даден проблем, трябва да бъде неизменно свързана с изконната причината за възникването му, както и с действия предотвратяващи повторното му образуване. В случая, факторите, довели до емиграцията на българските граждани, са многостранни и са свързани с качеството на живот у нас, образователната ни система, ниските доходи и, може би подценявания фактор- стресът.За да привлечем обратно в Родината част от сънародниците си, трябва да им осигурим сходни на техните или по-добри условия за живот в България. Голяма част от българите зад границата искат да се завърнат, но не виждат необходимите промени за отстраняване на проблемите, които са ги накарали да заминат. В този ред на мисли, за да се завърнат хората живеещи в чужбина, трябва да се осигури

достоен живот за хората, живеещи в България

а докато това се случи българите зад граница не бива да се чувстват изолирани и ненужни. Затова е от изключителна важност и значение работата на задграничните ни представителства.

- Отношенията с Русия и САЩ станаха част от предизборната надпревара заради изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и заради списъка "Магнитски". На какви принципи трябва да стъпят и да се развиват двустранните отношения България - Русия и България - САЩ?

- Дипломацията е изкуството за водене на преговори, но и средството за поддържане на мира. Глобализацията и преходът към един многополюсен свят издигат все повече значението на дипломацията в отношенията с основните международни фактори- САЩ, Русия и Китай. Динамиката в последните десетилетия, а и скорошните поражения в следствие на пандемията, преформатираха значително международната конфигурация. Пред ЕС е поставен въпроса дали ще продължава да избира страна, към която да отправя подкрепата си, или ще се стреми да заеме мястото си на

самостоятелен силен играч на международната сцена

България е пълноправен член на НАТО, ЕС и ООН, и двустранните ни отношения с всяка една страна пряко зависят от поетите ни ангажименти и договорености в рамките на международните организации, в които членуваме.

- Спорните въпроси между България и Северна Македония за историята и езика, станаха част от предизборната надпревара и за 45-ото НС, и сега - за вота на 11 юли. Адекватна ли е българската позиция?

- Считам политиката на страната ни по отношение на членството на Република Северна Македония в ЕС за последователна и ясна. Тя се основава върху убеждението ни, че политиката за разширяване на ЕС трябва да се базира върху пълното приложение и спазване на Копенхагенските договорености. България трябва да продължи да води конструктивен диалог в защита на фундаменталните си интереси и да отстоява пълното  изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017г. Евентуално членство на РСМ в ЕС без да бъдат разрешени спорните въпроси за езика, историята и човешките права би довело не само до изостряне на езика на омразата между двете страни, но и би било деструктивно за цялостната интеграционна политика на ЕС и европейската идентичност.

-България се включи активно в инициативата "Три морета". Какви са ползите за страната ни?

- Инициативата "Три морета" е платформа за регионално развитие в различни направления като транспортна, дигитална и енергийна инфраструктура и България трябва да се възползва от възможностите за привличане на инвестиции, които форматът предлага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай