Ахмедов: От 5 април започваме рестарт на държавността

Изправяме образовани и доказали се младежи срещу динозаврите в политиката, казва зам.-председателят на ДПС

Ахмедов: От 5 април започваме рестарт на държавността | StandartNews.com
  • Планът за възстановяване е пълен с морално остарели проекти, правителството не се консултира с местните власти
  • Изправяме образовани и доказали се младежи срещу динозаврите в политиката
  • Лудогорието е еталон за мултикултурна среда, може да стане топ дестинация за културно-исторически туризъм
  • Ще предприема мерки срещу замърсяването на въздуха в Разград

Заместник-председателят на ДПС по организационните въпроси Ахмед Ахмедов е водач на листата на движението в Разград.Роден е на 17.07.1974 г. в град Цар Калоян, област Разград. Завършва своето образование в Русенски Университет "Ангел Кънчев", магистър - инженер - конструктор. От 2003 г. до 2014 г. е кмет на община Цар Калоян.Народен представител от в 43-то и в 44-то НСЖенен с 2 деца.

  • Общините имат специално място в програмата на ДПС, казва зам.-председателят на Движението Ахмед Ахмедов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Ахмедов, като зам.-председател на ДПС отговаряте за организационната дейност на Движението. Прави впечатление, че структурите на партията са в идеална предизборна кондиция. Какви цели си поставя ДПС на тази избори?
- Тези избори са особено предизвикателство за партията от гледна точка на пандемичната обстановка, защото ние държим на директния контакт с нашия избирател и имаме директна комуникация човек-човек вече 31 години. По-трудоемко е за структурите да правят това сега, защото животът и здравето на нашите активисти, симпатизанти и на българския гражданин са на първо място.Оценката на ДПС, че демокрацията и държавността в България са разрушени, ни карат да бъдем по-активни от всякога и да стигнем до всеки дом и потенциален наш избирател, така че на още 5 април да имаме резултат, който да ни позволи да започнем от ден първи с възстановяването на демокрацията в родината ни и рестарт на държавността. Целим резултат, който ще позволи да го направим, и не само това.
- В кои региони ДПС си поставя за цел разширяване на влиянието и повече депутатски мандати?
- Движението никога не е имало граници и традиционни и нетрадиционни региони. Доказателство за това, е че ДПС е имало мандати във всички избирателни райони и това е целта ни и сега е - мандат във всеки избирателен район.
- В София ДПС изненада останалите партии с изключително силни младежки листи. Това ли е формулата за успех?
- София традиционно е терен на сблъсък на лидерите на партиите, които се считат за най-опитните политици в партиите си. Нашият прочит е, че София трябва да бъде терен за бъдещите лидери на партиите и затова там сме  заложили не само на най-младите листи в страната. Вижте само какви младежи изправя ДПС срещу динозаврите в политиката - образовани, завършили на Запад, доказали се и успели там, владеещи по 4-5 езика, а някои и повече. И най-важното - взели сами решението за себе си, че трябва да се върнат в България и да работят за възстановяването и изграждането й. Само тези млади хора чрез личния си пример могат да върнат онези млади мозъци, който избягаха от България през последните 10 години заради безидейното и безпътно управление на ГЕРБ.
- Вие сте експерт по местно самоуправление - бил сте кмет на община Цар Калоян, в 44-ото НС бяхте член на Комисия по регионална политика. Как оценяване държавната политика за развитие на регионите? Много кметове се оплакват, че средствата за градовете се разпределят на партиен принцип?
- Регионална политика в момента просто няма. През последните 10 години управление на ГЕРБ общините и районите за планиране бяха тотално неглижирани или превърнати във функция на правителството. Когато през законодателството се появи някакво задължение, то чрез или по силата на закона или чрез подзаконови нормативни актове автоматично се прехвърля на общините, в 90% процента от случаите и без финансиране. Мнението на ДПС е, че това е пагубно. За нас местното самоуправление е изключително важно, защото е най-близо до гражданите, ежедневно вижда и откликва на проблемите им и там е мястото, където свободните и активни граждани вече са намерили представителство - поне за ДПС.Колкото за разпределението на средства - трябва да има не само ясни критерии, но и ясна интегрирана програма, която да следват. Такива няма, ДПС предлага такава. В нашата програма за ускорено икономическо развитие, местните власти има специално място, защото те предлагат най-иновативни решения, които отразяват местните специфики.
- От няколко години ДПС апелира освен за секторни и за регионални икономически анализи, за да се види коя област от каква държавна подкрепа има нужда. Какво предвижда програмата на ДПС, за да видим ускорен икономически растеж на регионите.
- Предвижда освен хоризонтална интеграция на секторните политики, планиране и вплитане на хоризонталните политики на ЕС - те предлагат много възможности на местните власти.
- България може да получи над 10 млрд. лв. европейско финансиране за възстановяване от коронакризата. Наясно ли са общините в България с какви проекти могат да кандидатстват по Националния план за възстановяване от коронакризата, за да получат средства от Европа?
- Наясно са, защото те сами се интересуват и ДПС прави необходимото и си партнира с много общини, които не са управлявани от ДПС, защото българските граждани заслужават повече. Общините имат прекрасни и иновативни идеи за проекти, но както видяхме, правителството си направи плана без да се консултира наистина с тях. Диалогът е изключително важен, когато се планира инвестирането на такъв огромен ресурс. Сега имаме един Национален план за възстановяване, който е пълен със стари и морално остарели проекти. Те няма да ни донесат нито растеж, нито възстановяване на българската икономика. ДПС знае как да промени това и ще го направи след 4 април заедно с българските граждани и общини.
- Водач сте на листата на ДПС в Разград. Как регионът може да се възползва от възможностите за икономическо развитие, които дава Зеленият пакт?
- Освен по начините, които споменах и чрез включване на бизнеса в процеса. Не говоря празни приказки. Именно предприемчиви разградски бизнесмени бяха първите, ако не се лъжа и единствените българи, които се възползваха от възможностите на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), познат ни още като планът "Юнкер" и с европейски средства реализираха инвестиция в България.
- Кои са най-големите проблеми на Разград и региона, за чието спешно решаване ще работите?
- Проблемът с пътната инфраструктура е един от главните проблеми в Лудогорието. Лошото състояние на пътните участъци често създава сериозни проблеми и е предпоставка за тежки пътни инциденти, което води до застрашаване на здравето и живота на жителите на Лудогорието. Също така е нужно да се предприемат мерки и срещу замърсяването на въздуха, уверявам ви че ще предприема нужните мерки за решаване не само на тези проблеми, а и редица други.
- Разград е регион с изключително богато и многообразно културно наследство. Какво е необходимо, за да се превърне областта в топ дестинация за културно-исторически туризъм?
- Една от възможностите, за да бъде Лудогорието топ дестинация за културно-исторически туризъм е необходимо да се реставрират паметниците на културата като една от тях е джамията Ибрахим паша в Разград. Джамията Ибрахим паша е третата по големина на Балканския полуостров джамия, за която съм поставял многократно въпроса на трибуната на Народното събрание и вече има резултат, тя трябва да бъде действаща, а не да бъде оставена да се руши, за да се съхрани културното наследство и Лудогорието да бъде привлекателен туристически център. В града и областта си имаме уникални етнографски къщи, музея Абритус, тюрбето Демир Баба Теке в Свещари и още много други, Лудогорието е еталон за мултикултурна среда, където живеят различни култури в заедност и хармония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай