Нови правила за изборите на 11 юли

26 май е срокът, до който партиите и коалициите могат да подават заявления в ЦИК

Нови правила за изборите на 11 юли | StandartNews.com

Нови правила и срокове за изборите на 11 юли прие Централната избирателна комисия на свое заседание.

26 май е срокът, до който партиите и коалициите могат да подават заявления в ЦИК за участие в изборите. До 8 юни е срокът за подаването на партийните листи. Инициативните комитети, които издигат независими кандидати, пък ще трябва да се регистрират в РИК до 31 май. Предизборната кампания официално ще стартира на 11 юни, предава NOVA.

Важни срокове и за избирателите. На 15 юни ЦИК ще определи условията и реда, по който ще гласуват карантинираните. Според приетите промени обаче е ясно, че те ще могат да упражнят вота си по мястото на карантиниране. Най-вероятно заявленията ще започнат да се подават 14 дни преди самите избори до деня на вота. Хората с увреждания и тези, които ще гласуват по настоящ адрес подават заявления до 26 юни. Българите зад граница пък ще могат да подават заявление за вот в чужбина до 15 юни.

На тези избори вотът ще бъде изцяло машинен. Условията обаче ще бъдат определени на 16 май. Засега и от ЦИК, и от фирмата-доставчик уверяват, че няма да има проблем с осигуряване на устройствата. А колко ще струват изборите - трябва да стане ясно до края на седмицата.

Най-голямото предизвикателство на тези избори ще бъде изцяло машинния вот за секциите с над 300 избиратели. Предварителната сметка на ЦИК показва, че ще са нужни около 400-500 устройства допълнително.

„За България допълнително не смятам, че ще трябват. За чужбина не сме направили анализ, но около 300”, заяви Росица Матева, говорител на ЦИК.

„Длъжни сме да изпълним закона, никой няма да приеме никакви оправдания, ако не успеем да го направим”, каза Цветозар Томов.

От ЦИК обмислят варианта в секциите с повече избиратели да бъдат подсигурени по две машини.

„Дори и да ги сложим по две, не са чак толкова много бройките”, смята Матева.

От фирмата-доставчик се надават този път да получат разрешение да поправят или сменят машините в секциите, ако се наложи.

„Ние имаме технология и за 15-20 минути да подменим цяла една машина, без да се загуби каквато и да е информация и без риск за сигурността на вота”, заяви Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма”.

И от ЦИК, и доставчиците уверяват, че гласуването с машина е най-трудно за манипулация.

„Могат да се правят контролни проверки , може да се следи дали има пълна идентичност между машинния протокол и разписките, без да се проверява всяка разписка”, обясни Цветозар Томов.

„Машините са изключително надеждни нямат свързаност с интернет, в някакви мрежи”, обясни Тодоров.

Все още не е ясно как ще бъдат доставени машините в чужбина. А проверка на ЦИК показала, че все още не е платена сумата за доставените 9600 машини за предишните избори. От фирмата-доставчик обаче казват, че засега всичко върви по разписания договор. От ЦИК са установили и 10 машини, които преди изборите на 4 април са били изпратени без санкция на комисията в страната и по тази причина са били прибрани в областни дирекции на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай