Може да се стигне до експертен кабинет

ДПС стоят стабилно - техният процент е около 10 на сто, казва Юлий Павлов

Може да се стигне до експертен кабинет | StandartNews.com
  • Радев вече е с отрицателен рейтинг, ген. Мутафчийски - с най-високо доверие
  • ДПС стоят стабилно - техният процент е около 10 на сто, казва Юлий Павлов

Центърът за анализи и маркетинг представи най-новото си социологическо проучване за нагласите за гласуване и рейтинга на политиците. За резултатите от него "Стандарт" разговаря с директора му Юлий Павлов.

  • БСП свива подкрепа там, където Нинова уволнява
  • Слави и "Демократична България" бележат спад
  • Мая Манолова е на ръба за влизане в НС
  • Не очаквам активността да надхвърли 50%, което е антирекорд на парламентарен вот

- Г-н Павлов, Вашето последно проучване показва преднина на ГЕРБ пред БСП за вота на 4 април. Какви са резултатите от него?
- В това изследване предимството на ГЕРБ не е чак толкова голямо, но това е едно от първите изследвания, в които преднината на партията вече е статистически значима. В края на миналата година имаше няколко изследвания, които показваха сближаване на резултатите на ГЕРБ и БСП и изравняване в рамките на статистическата грешка. Сега започна раздалечаване, което не е за сметка на нарастване на резултата на ГЕРБ, а на спад на резултата на БСП. При трудно решилите да гласуват разликата в техните проценти е 4,5 на сто, което я прави статистически значима. Така че в момента можем да кажем, че има ясно подреждане - първа политическа сила коалицията ГЕРБ-СДС, и втора - БСП.
- На какво се дължи раздалечаването точно в този момент?
- На политиката на Корнелия Нинова. Преди време имаше едно сполучливо заглавие от Ваш колега от друга медия, че докато другите се борят с коронавируса, Нинова се бори със съпартийците си. Очаквахме след прекия избор Корнелия Нинова да започне да събира парчетата, а вместо това тя започна кампания на отмъщение и изключване. Точно в тези региони, където има изключени, при хората има спад в намерението да гласуват - Пловдив, Перник, Варна. Това води до спад на резултата и в национален план, а нищо чудно и тази тенденция да продължи. Ние не знаем дали тя в момента е приключила и БСП е стигнала до някакво ниво на твърд електорат.
- От изследването става ли ясно дали хората, които отказват да гласуват за БСП, ще се прелеят някъде, или просто няма да гласуват?
- Тези, които по-рано са имали намерение да гласуват за БСП, на този етап няма да гласуват за никого. Не наблюдаваме преливане към другата лява партия "Изправи се БГ". Това са хипотези, но ако Мая Манолова се явяваше самостоятелно, тя би могла да привлече част от електората на БСП. Но в комбинация с Отровното трио това не се случва. Дали Отровното трио носи позитиви или негативи на Мая Манолова е трудно да се прецени в този момент. Но със сигурност е пречка за привличане на разочарованите от БСП. Иначе ДПС стоят стабилно - техният процент е около 10 на сто от твърдо решените да гласуват. Две политически формации бележат спад в последното проучване - партията на Слави Трифонов и "Демократична България". Имаше един период, в който изглеждаше, че Слави Трифонов е твърдо трети. Но сега разликата между него и ДПС се е свела до 1 процент. Моята прогноза е, че на финала "Има такъв народ" ще падне под ДПС и тя ще си бъде трета политическа сила. А партията на Слави Трифонов ще остане четвърта, но несъмнено ще влезе, както и "Демократична България". В един момент, на гребена на вълната, те бяха стигнали до десетина процента, но сега се свиха до 6-7 и предполагам, че това ще бъде резултатът им и в изборния ден. Което означава, че ще имат една неголяма парламентарна група.
- А кои са на ръба?
- Тук имаме две политически сили - "Изправи се БГ" и коалицията ВМРО - НФСБ. На това ниво грешката е от един процент, така че не можем да кажем, дали някоя от тях ще влезе. Всичко е възможно. Още повече, че имаме 13 на сто твърдо решили да гласуват, които обаче не са решили за кого. Тяхното самоопределение за кого ще дадат вота си може да повлияе на малките политически сили. За големите то няма да повлияе на подредбата им. От това ще се определи дали ще имаме 5-, 6-, или 7-партиен парламент. Всички останали политически сили са под 2 на сто - "Атака" е с 1,6 на сто, "Воля" с един процент. Останалите практически нямат шансове, защото видяхме това смешно упражнение с консултациите за датата на изборите, и накрая тя бе отложена с една седмица. Тоест изборите ще бъдат пак в период, в който хората ще бъдат притеснени относно коронавируса. През целия период хората ще избягват по-големи събирания, ако такива изобщо бъдат разрешени, и предизборната кампания ще се води по телевизиите и онлайн. А това не е достатъчно - за да се активизират колебаещите се, е много важно да се ходи от врата на врата, да има лични срещи, което няма как да се случи. Аз не очаквам големи промени в нагласите за гласуване. Не очаквам активността на изборите да надхвърли 50 на сто от живеещите в България, което ще бъде антирекорд на парламентарни избори. На тях винаги активността е била около 60 на сто, тоест около 3,5 милиона са гласували. Сега не очаквам да са и 3 милиона - вероятно между 500 000 и 700 000 по-малко ще бъдат гласувалите.
- Какъв кабинет може да очакваме?
- Съставянето на кабинет, ако тези резултати се реализират на изборите, ще бъде много трудно. Нещата много ще зависят от това, дали тези партии, които са около ръба, ще влязат, или не. Ако нито една от двете малки партии не влезе, или влязат и двете, можем да говорим за управление на ГЕРБ може би във варианта правителство на малцинството. Но ако влезе само "Изправи се БГ", то тогава става възможен вариант, в който биха могли да се обединят всички срещу ГЕРБ и ДПС. Кампанията, която се води от другите партии, е много повече срещу ДПС, отколкото срещу ГЕРБ, така че да разчитат на правителство с подкрепа на ДПС не е сериозно. Това е единственият вариант, при който може ГЕРБ и ДПС да бъдат в опозиция. А всички останали ще трябва да направят коалиция, което само по себе си е противоестествено. Моята лична прогноза е, че все пак някакъв кабинет, в краен случай експертен, ще бъде съставен, за да не се оставя държавата в състояние на безтегловност. Но той ще просъществува максимум година - година и половина. Но дали политическият разум ще надделее, или ще се тръгне на избори до дупка, зависи от това как ще подходят политиците и каква ще бъде международната конюнктура.  
- А какво показва Вашето проучване за рейтингите на политици, медици, НОЩ?
- За първи път от доста време няма политик, в който доверието да е по-голямо от недоверието. Сред публичните личности, членове на щаба, има високо доверие, като ген. Венцислав Мутафчийски е единствената публична фигура, при която доверието е над 50 на сто. При политиците няма фигура с доверие над 50 на сто. Ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев са хората, които имат положителен рейтинг - тоест при тях доверието е по-голямо от недоверието. С малък превес на недоверието са проф. Асен Балтов и проф. Костадин Ангелов, който е в двойна роля - на политик и лекар. За първи път президентът Румен Радев е с негативен рейтинг - доверието е 46 на сто и недоверието го превишава. Бойко Борисов има негативен рейтинг доста отдавна, но при него наблюдаваме покачване на доверието. Следващият политик с най-високо доверие е Томислав Дончев. А лидерът на най-голямата опозиционна партия Корнелия Нинова има доверие само около 20 на сто, колкото и Отровното трио. Май Манолова има доверие около 25 на сто, Слави Трифонов - около 30. Но при Мая Манолова това доверие засега не се прелива в желание да гласуват за нея.
- Как оценявате изминалата 2020 година?
- В изминалата година имаше две съществени неща. Едното беше пандемията, с която по оценката на хората, а и моята лична оценка, правителството се справи по-скоро добре. Имаше един период, в който нещата бяха изпуснати изпод контрол, но след това той отново се възстанови. Близо половината от хората оценяват мерките на правителството като по-скоро адекватни. Една трета смятат, че те са прекалени, а около 15 на сто смятат, че са недостатъчни.
Другото събитие на изминалата година бяха протестите, които не бяха чак толкова масови, но пък бяха широко отразени медийно и преекспонирани. Но може би пренаредиха малко електоралната карта, поне за известно време. Разбира се, те нямаха никакъв шанс да постигнат нито оставка на правителството, нито на главния прокурор. Но постигнаха други цели - поставиха в публичното пространство сериозни теми като тези за корупцията, за политическите зависимости и обвързаности. Вече нагласите на избирателя се определят и през тази гледна точка.                       

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай