Вторник,

Кой с какви послания тръгна на изборите

От: СТАНДАРТ -
273
Кой с какви послания тръгна на изборите
A
A
A
  • ГЕРБ запали джипката на успехите.
  • ДПС: Рестарт на държавността
  • БСП сменя модела, ВМРО залага на традиции, Трифонов - на реформи, ВОЛЯ и НФСБ - на прагматизма

В годината след коронакризата определящи за изхода от изборите ще бъдат решенията, които партиите предлагат за възстановяване на бизнеса и държавата. До този момент обаче само една партия има представена програма - ДПС. С нея Движението дава формулата за ускорено догонващо развитие. ГЕРБ още пише своята, БСП разчита на екстравагантните идеи във "Визия за България". Чакат се и експертните решения на екипите на Слави.

https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2021-09/big/695659.png

Борисов показва направеното

Джипката на Борисов показва резултатите от управлението, метафорично описа преди дни Димитър Главчев обиколките на премиера в страната. В кампанията той и ГЕРБ ще показват свършената работа. Построените пътища, оправените църкви, манастири и училища, предоставените пари на бизнеса и хората в коронакризата ще са основните послания на Борисов и екипа му. Към тях новата управленска програма се очаква да стъпи върху плана за възстановяване, по който България  ще получи над 10 милиарда евро, ако представи качествени проекти.

https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/inner_article/6316/1496/7256/%D0%94%D0%9F%D0%A1%20%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0.jpg

ДПС с програма за ускорено икономическо развитие

Когато става въпрос за възстановяването на страната обаче най-подготвени икономически са ДПС, обяви още преди седмица бизнесът след срещите си с партиите преди вота. "Предстоят най-важните избори от 1989 г. Ако тогава трябваше да победи демокрацията, сега тази победа трябва да се препотвърди. Ако тогава бе победен тоталитаризмът, сега трябва да победим авторитаризма и агресията. Ако тогава бе зададена посоката, сега трябва да очертаем хоризонта", заяви в четвъртък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Трябва да се даде ускорен темп на развитие, за да наваксаме изоставането, категоричен бе той. Имаме и програма за ускорено икономическо развитие, имаме и кадрите, каза още Мустафа Карадайъ. И формулира посланията на ДПС: Достоен живот за всеки гражданин, диалог между институциите, нормалност в политиката, рестарт на държавността. "Искаме по-висок стандарт на живот, чиста среда и просперитет. Имаме програмата за ускорено икономическо развитие на страната, предлагаме и реформи във всички сектори, каза в заключение Карадайъ и призова: "Скъпи депесари, да покажем силата и мощта на ДПС в името на просперитета и бъдещето на България.".

"Държавата ни днес не работи и има нужда от рестарт. Държавността има нужда от рестарт. Не може джипката да е символ на държавата и държавността. Държавата има свои органи и институции. Не може в нашата родина институциите да воюват помежду си, вместо да се координират, вместо да са в диалог", каза Карадайъ в петък при откриването на кампанията на Движението в Петко Каравелово, област Велико Търново.

БСП сменя модела

Кампания в стил "Смяна на модела" ще води БСП. Начело с Нинова социалистите вече искат коренна промяна на данъчната, здравната и социалната политика. Настояват за отмяна на десятъка и замяната му с прогресивна скала, която да удари богатите, искат болниците да не са търговски дружества и да има пълно преизчисление на пенсиите.

https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2021/02/26/0015796001614362296_1564233_920x708.webp

Трифонов вдигна летвата

С представянето на екипите от експерти Слави открехна вратата и каква ще бъде програмата на "Има такъв народ". И вдигна летвата с идеи за реформи. Намаляване на университетите, премахване на 12-и клас и развитие на професионалното образование предвижда партията на Слави в сектор "Образование". Новите политици предлагат обособяване на 5 стратегически ресора в туризма - морски, планински, балнео, уелнес и спа, конгресен и културен. Пълна ревизия на спортното министерство, стратегия за олимпийска подготовка, програма за развитие на спорта в обстоятелства като ковид-пандемията е друга от идеите на Трифонов.

https://bntnews.bg/f/news/b/1096/1354aedde7bcf0ee509f5bde83df180b.jpeg

ВМРО стъпва на мандата и традициите

Със сигурност в кампанията ВМРО ще стъпи на актива, който натрупа от приключващия управленски мандат. От издействаните заедно с НФСБ пари за учителски и лекарски заплати, през бонусите за пенсионерите до вдигането на минималната работна заплата. Към това хората на Каракачанов ще прибавят и вдигнатия авторитет на армията, купуването на изтребители и техника. Ще търсят подкрепа стратегически с твърдата позиция към РС Македония и емоционално - с неприемането на Истанбулската конвенция.

https://trud.bg/public/images/articles/2021-02/%D0%9D%D0%A4%D0%A1%D0%91_%D0%92%D0%9E%D0%9B%D0%AF_2583534658188831614_original.jpg

ВОЛЯ и НФСБ показват прагматизъм

Докато всички по-големи партии бяха заети с подредбата на листите, ВОЛЯ и НФСБ стартираха посланията си. А те са максимално прагматични -война с монополите, безплатни лекарства за деца и пенсионери, достъпни горива и лекарства. Коалицията печели и с личния авторитет на Веселин Марешки и Валери Симеонов. Няма достойна кауза, която Марешки да не е подкрепил. Последната бе ушиването на 80-метровото знаме на Гара Бов. Най-засегнатият от кризата бранш ресторантьорския пък получи най-голямо рамо от Симеонов. И въпреки сложните им отношения заради акция шум, днес дори Ричард Алибегов му благодари.

На този фон е доста трудно да се открият идеите на Цветан Цветанов и Манолова с триото. Първият повтаря само едно: Ще бъда незаобиколим фактор, но не казва с какво. С Втората група пък записа лозунга ги "Мутри вън" в името на коалицията. Но и едните, и другите забравят, че ако българинът научи нещо по време на коронаизолацията, то е да борави с информация. И ако партийните клишета лакърдии вървяха до 2017 г., сега са първото нещо, за което избирателят си запушва ушите.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com