Кой с какви послания тръгна на изборите

ГЕРБ запали джипката на успехите. ДПС: Рестарт на държавността

Кой с какви послания тръгна на изборите | StandartNews.com
  • ГЕРБ запали джипката на успехите.
  • ДПС: Рестарт на държавността
  • БСП сменя модела, ВМРО залага на традиции, Трифонов - на реформи, ВОЛЯ и НФСБ - на прагматизма

В годината след коронакризата определящи за изхода от изборите ще бъдат решенията, които партиите предлагат за възстановяване на бизнеса и държавата. До този момент обаче само една партия има представена програма - ДПС. С нея Движението дава формулата за ускорено догонващо развитие. ГЕРБ още пише своята, БСП разчита на екстравагантните идеи във "Визия за България". Чакат се и експертните решения на екипите на Слави.

https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2021-09/big/695659.png

Борисов показва направеното

Джипката на Борисов показва резултатите от управлението, метафорично описа преди дни Димитър Главчев обиколките на премиера в страната. В кампанията той и ГЕРБ ще показват свършената работа. Построените пътища, оправените църкви, манастири и училища, предоставените пари на бизнеса и хората в коронакризата ще са основните послания на Борисов и екипа му. Към тях новата управленска програма се очаква да стъпи върху плана за възстановяване, по който България  ще получи над 10 милиарда евро, ако представи качествени проекти.

https://static.standartnews.com/storage/thumbnails/inner_article/6316/1496/7256/%D0%94%D0%9F%D0%A1%20%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0.jpg

ДПС с програма за ускорено икономическо развитие

Когато става въпрос за възстановяването на страната обаче най-подготвени икономически са ДПС, обяви още преди седмица бизнесът след срещите си с партиите преди вота. "Предстоят най-важните избори от 1989 г. Ако тогава трябваше да победи демокрацията, сега тази победа трябва да се препотвърди. Ако тогава бе победен тоталитаризмът, сега трябва да победим авторитаризма и агресията. Ако тогава бе зададена посоката, сега трябва да очертаем хоризонта", заяви в четвъртък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Трябва да се даде ускорен темп на развитие, за да наваксаме изоставането, категоричен бе той. Имаме и програма за ускорено икономическо развитие, имаме и кадрите, каза още Мустафа Карадайъ. И формулира посланията на ДПС: Достоен живот за всеки гражданин, диалог между институциите, нормалност в политиката, рестарт на държавността. "Искаме по-висок стандарт на живот, чиста среда и просперитет. Имаме програмата за ускорено икономическо развитие на страната, предлагаме и реформи във всички сектори, каза в заключение Карадайъ и призова: "Скъпи депесари, да покажем силата и мощта на ДПС в името на просперитета и бъдещето на България.".

"Държавата ни днес не работи и има нужда от рестарт. Държавността има нужда от рестарт. Не може джипката да е символ на държавата и държавността. Държавата има свои органи и институции. Не може в нашата родина институциите да воюват помежду си, вместо да се координират, вместо да са в диалог", каза Карадайъ в петък при откриването на кампанията на Движението в Петко Каравелово, област Велико Търново.

БСП сменя модела

Кампания в стил "Смяна на модела" ще води БСП. Начело с Нинова социалистите вече искат коренна промяна на данъчната, здравната и социалната политика. Настояват за отмяна на десятъка и замяната му с прогресивна скала, която да удари богатите, искат болниците да не са търговски дружества и да има пълно преизчисление на пенсиите.

https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2021/02/26/0015796001614362296_1564233_920x708.webp

Трифонов вдигна летвата

С представянето на екипите от експерти Слави открехна вратата и каква ще бъде програмата на "Има такъв народ". И вдигна летвата с идеи за реформи. Намаляване на университетите, премахване на 12-и клас и развитие на професионалното образование предвижда партията на Слави в сектор "Образование". Новите политици предлагат обособяване на 5 стратегически ресора в туризма - морски, планински, балнео, уелнес и спа, конгресен и културен. Пълна ревизия на спортното министерство, стратегия за олимпийска подготовка, програма за развитие на спорта в обстоятелства като ковид-пандемията е друга от идеите на Трифонов.

https://bntnews.bg/f/news/b/1096/1354aedde7bcf0ee509f5bde83df180b.jpeg

ВМРО стъпва на мандата и традициите

Със сигурност в кампанията ВМРО ще стъпи на актива, който натрупа от приключващия управленски мандат. От издействаните заедно с НФСБ пари за учителски и лекарски заплати, през бонусите за пенсионерите до вдигането на минималната работна заплата. Към това хората на Каракачанов ще прибавят и вдигнатия авторитет на армията, купуването на изтребители и техника. Ще търсят подкрепа стратегически с твърдата позиция към РС Македония и емоционално - с неприемането на Истанбулската конвенция.

https://trud.bg/public/images/articles/2021-02/%D0%9D%D0%A4%D0%A1%D0%91_%D0%92%D0%9E%D0%9B%D0%AF_2583534658188831614_original.jpg

ВОЛЯ и НФСБ показват прагматизъм

Докато всички по-големи партии бяха заети с подредбата на листите, ВОЛЯ и НФСБ стартираха посланията си. А те са максимално прагматични -война с монополите, безплатни лекарства за деца и пенсионери, достъпни горива и лекарства. Коалицията печели и с личния авторитет на Веселин Марешки и Валери Симеонов. Няма достойна кауза, която Марешки да не е подкрепил. Последната бе ушиването на 80-метровото знаме на Гара Бов. Най-засегнатият от кризата бранш ресторантьорския пък получи най-голямо рамо от Симеонов. И въпреки сложните им отношения заради акция шум, днес дори Ричард Алибегов му благодари.

На този фон е доста трудно да се открият идеите на Цветан Цветанов и Манолова с триото. Първият повтаря само едно: Ще бъда незаобиколим фактор, но не казва с какво. С Втората група пък записа лозунга ги "Мутри вън" в името на коалицията. Но и едните, и другите забравят, че ако българинът научи нещо по време на коронаизолацията, то е да борави с информация. И ако партийните клишета лакърдии вървяха до 2017 г., сега са първото нещо, за което избирателят си запушва ушите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай