Христо Иванов разби лъжите на Борисов за Турски поток

Борисов се опитва да прикрие своето престъпление - инфраструктура в полза на Кремъл, каза съпредседателят на “Демократична България”

Христо Иванов разби лъжите на Борисов за Турски поток | StandartNews.com
  • Борисов се опитва да прикрие своето престъпление - инфраструктура в полза на Кремъл, каза съпредседателят на “Демократична България”

Нагла и безочлива лъжа е твърдението на Бойко Борисов, че построяването на “Турски поток” е превърнало страната ни в енергийно независима. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в лайв видео във фейсбук. Той показа газовокомпресорната станция “Расово”, откъдето припомни за увеличеното руско газово влияние.

ВИЖ ОЩЕ: Mотористи на "Демократична България" срещнаха кемпера с №23

“Бойко Борисов се опитва да прикрие своето престъпление. То се основава на това, че е вложил близо 3 млрд. лв. наши пари в изграждането на инфраструктура, която е необходима на Кремъл. Руското влияние в България не се осъществява през някакъв политически Мики Маус. Всички твърдения, че сме заобиколили Украйна и сме станали енергийно независими са пълна смешка”, заяви Иванов.

Христо Иванов сравни построяването на газовата връзка с Гърция и тази с Турция. По думите му по времето на Борисов гръцката газова връзка винаги е “на 2 години от откриването си”, но така и не е построена.“Турски поток” беше построен за по-малко от година с пари на данъкоплатците.

“Беше обещано, че след като тръбата на “Турски поток” минава през България, ще се осигури възможност да се достави газ и в съответните региони, но дори тези връзки не бяха изградени. Единствената връзка, която ще се захранва с руски газ, е ТЕЦ “Варна” на Доган”, каза още Христо Иванов. И призова служебното правителство да извади детайлите по проекта на бял свят.  

Иванов призова служебното правителство да се заеме с разкриване на проектите, които обслужват Ахмед Доган и които увеличават енергийната зависимост на България от Русия.

Иванов допълни, че прокуратурата трябва да се насочи към лобисти като Борисов. “Тук става дума за стратегически интерес от национална сигурност и никакви оправдания с търговски тайни не могат да бъдат приети”, каза той.

“Днес специализираната прокуратура обяви поредния си удар срещу руското влияние и срещу България. Сигурен съм, че в следващите дни Бойко Борисов и Даниел Митов ще дерат ризи за това как спират руснаците в България, а уважаемият Томислав Дончев ще мълчи по тази тема, което ще е и по-разумното в неговото положение”, добави още Христо Иванов.

Ивайло Мирчев припомни основните параметри за очакваните позитиви от проекта “Турски поток”. Той уточни, че става въпрос за обещани 4 млрд. приходи за първите 10 години от този проект, но в момента не е ясно дали той ще се изплати и след 30 години.Той допълни, че “Булгартрансгаз” е поредната българска компания, която е изпаднала в тежко дългово бреме. Тя е задлъжняла рекордно с близо 3 млрд. лева, което поставя енергетиката ни пред колапс и е риск за самата компания.

“Целият икономически ефект от самия “Турски поток” за България е отрицателен с много милиарди”, категоричен е Мирчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай